Ibéria: vezérváltás a low-cost fordulat jegyében

iho   ·   2013.04.02. 10:00
cim3

Lemondott az Ibéria elnöke, Rafael Sanchez-Lozano, és a helyére az Ibéria low-cost leányvállalatának vezetője, Luis Gallego, korábban a Barcelona-központú Vueling operatív igazgatója lépett.

Sanchez-Lozano azután távozott közös megegyezéssel, miután a komoly financiális nehézségekkel küszködő légitársaság légiszemélyzetének egy része ismét sztrájkba lépett, tiltakozásul a költségcsökkentést célzó leépítések és átszervezések ellen.

A diszkont leányvállalat a költségcsökkentési program része

Mint arról többször beszámoltunk, az IAG-csoporthoz tartozó spanyol nemzeti légitársaság a legtöbb veszteséget termelő rövid- és középtávú járatai egy részét szervezte ki a low-cost leányvállalatba, egyebek mellett épp azért, mert belföldi és európai hálózata a diszkont Vuelinggel szemben nem bizonyult versenyképesnek. A képet szinesíti, hogy mindeközben az IAG komoly erőfeszítéseket tesz a Vueling felvásárlására.

Willie Walsh, az Ibériát és a British Airwayst tömörítő IAG-csoport elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy az Ibéria most kezd az átalakulás következő fázisába, és Gallego lesz az az ember, aki vissza tudja téríteni a légitársaságot a profitábilis növekedés pályájára. Sanchez Lozano pedig egy igen nehéz korszakban, a mély válság közepette tette meg az első lépéseket ebbe az irányba, hangsúlyozta Willie Walsh a 2009-ben választott eddigi vezérigazgató érdemeit.

A váltás a vezetésben feltehetően sokat változtat a hagyományos légitársasági működésen is

A váltásról hírt adó jelentések megjegyzik, hogy az Ibéria Express tavaly kezdte meg működését, de több mint két évvel később a tervezett időponthoz képest, a nemzeti légitársaságot azóta is sztrájkokl sorozata rázta meg, és a szakszervezetek feltehetően most is igen ingerülten fogadják Gallego kinevezését, akivel feltehetően az Ibéria hagymományos működésébe is felerősödik a low-cost szemlélet és a költségkímélő üzemelés.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.