Irányítók sztrájkja: tiltakoznak a légitársaságok

iho   ·   2014.01.29. 10:00
cim5

A magyar főváros légi forgalmát a szerda délelőtti órákban még kevésbé érinti az európai irányítók sztrájkja. A Budapest Airport információs oldalain egyelőre csak egy törölt járat szerepel, a Ryanair menetrend szerinti római járata nem száll le Ferihegyen 13.35-kor, és értelemszerűen nem indul vissza a gép délután kettő körül az olasz főváros felé, a társaság ugyancsak törölte esti stockholmi járatát. Egyelőre nincs információ a TAP kora délutáni, Lisszabon felől kiírt járatáról. Valószínű, hogy Ferihegy forgalmát a mai leállások ezeken kívül nem fogják nagyon súlyosan érinteni, hiszen a légiforgalmi irányítók szerdán csak Olaszországban, Portugáliában, Cipruson és Máltán tagadják meg a munkát.

A sztrájkhullám csütörtökön fog kiterjedni Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Magyarország légterére, rövidebb-hosszabb időre. Közben megszólalnak a sztrájk kapcsán a légitársaságok is. Az easyjet, az Iberia, a Swiss, a portugál TAP, az Austrian Airlines és az Air Berlin is figyelmeztette utasait, hogy szerdán késésekre kell számítani főleg az Olaszországból, Portugáliából induló vagy oda érkező járatoknál. A Germanwings valamennyi utasának azt tanácsolja, hogy járatának aktuális állapotát ellenőrizze a folyamatosan frissülő www.germanwings.com honlapon.

A Lufthansa a német irányító szervezet, a GdF munkabeszüntetése miatt jogi eljárást helyezett kilátásba, a beadványt a társaság második legnagyobb forgalmi központjában, Münchenben nyújtja be a bíróságnak. A cég szerint politikai jellegű sztrájkról van szó, ami a német törvények szerint illegális, hiszen a munkabeszüntetés nincs kapcsolatban munkaügyi vagy bérproblémákkal. Hasonló lépésre készül a német légiforgalmi hatóság, a DFS is.

Az Európai Légitársaságok Szövetsége (Association of European Airlines, AEA) nyilatkozatában keményen elítéli a légiforgalmi irányítók akcióját. A hagyományos társaságokat tömörítő szervezet emlékeztet a tavaly őszi, részben vadsztrájknak nyilvánított munkabeszüntetésekre, és leszögezi, a kezdeményezők (az Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCEUC) és a European Air Transport Workers’ Federation) azért időzítették mostanra a munkabeszüntetést, mert ezen a héten tárgyalja az Európai Parlament az Egységes Európai Égbolt (SES) programjával kapcsolatos törvénykezési kérdéseket.

Az akció azonban elsősorban a kontinens utasait, teheráru-forgalmát és csomagküldő szolgálatait érinti, hangzik a közlemény, amely igazolhatatlannak, igazságtalannak minősíti az irányítók leállását. „Európa légitársaságai és az európai utasok már túl hosszú ideje szenvednek a légiforgalmi szolgáltatóktól – állítja az AEA elnöke, Athar Husain Khan, aki leszögezi, az Egységes Európai Égbolt rendszerét sürgősen be kellene vezetni a légi közlekedés hatékonyságának javítása érdekében, ami egyébként igen komoly környezetvédelmi érdek is egyben.

Az elnök ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy az irányítók jogtalan sztrájkokkal támadják valamennyi, a szolgálatukra szoruló partnerüket.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek