Januári semmitmondás-díjasunk: a BKV!

Garai Szakács László   ·   2016.01.06. 15:58

Megírta Tenczer kolléga az indexen, hogy elküldik a biztonsági őröket a BKT-tól.

A cikken fölbuzdulva úgy gondoltuk, kérdezünk mi is néhány konkrétumot. Ezért e-mailt írtunk a BKV-nak ezekkel a kérdésekkel:

  • valamennyi mozgólépcső leállt, vagy csak bizonyos megállókban nem működnek?
  • a távfelügyeleti rendszernek elvileg mikorra kellett volna elkészülnie?
  • mennyibe kerül(t volna) a távfelügyeleti rendszer, azt honnan, milyen forrásból, kinek kellett volna állnia?
  • a metrón dolgozó biztonsági őrök létszáma mennyivel csökken? Hányan dolgoznak most ilyen beosztásban?
  • a csökkenés mit jelent(het) a gyakorlatban? Kevesebben, de minden állomáson ott lesznek az őrök, vagy csak a frekventáltabb állomásokon dolgoznak majd, de ott gyakorlatilag megmarad a mostani létszám?
  • mennyi pénzre lenne szükség ahhoz, hogy ne kelljen az őröket elbocsátani?

Erre a kaptuk az alábbi, az indexhez is eljuttatott semmitmondó választ, amire bármelyik minisztériumi sajtóosztály joggal lenne büszke, hiszen mindössze egyetlen, a kérdéseinkre vonatkozó mondattal elintézték az ügyet, amiből az következik, hogy a fővárosi 1-es viszonylaton egyetlen mozgólépcső sem üzemel:

„A biztonsági őrök foglalkoztatásának témája az egész fővárosi közlekedési intézményrendszert érintő témakör, amelynek részét képezi az 1-es villamos vonalára telepített mozgólépcsők üzemeltetésének kérdése is. A mozgólépcsők biztonságos üzemeltetéséhez ugyanis elengedhetetlen a távfelügyeleti rendszer – melynek létesítése még nem történt meg –, vagy pedig megfelelő helyszíni üzemügyeletesi erőforrás biztosítása. A kérdés rendezése az érintett szervezetek között jelenleg is folyamatban van, a helyzet megoldásáig a mozgólépcsők üzemeltetése biztonsági okokból szünetel.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek