Jászfényszarun terjeszkedik a Thyssenkrupp

iho   ·   2016.04.21. 13:45
800__P4201334

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter valamint Heinrich Hiesinger, a Thyssenkrupp vezérigazgatója hivatalosan is elindították a Thyssenkrupp új autóipari gyárának építését Jászfényszarun. A Thyssenkrupp több mint 30 milliárd forint beruházással hoz létre motoralkatrészeket és kormányrendszereket gyártó üzemcsarnokot. Az üzemben 2018-tól készülnek elektromechanikus rásegítésű kormányrendszerek valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyek a nemzetközi autóiparnak. A Thyssenkrupp a következő években mintegy 500 munkahelyet teremt ezzel a beruházással.

Boldog kapavágás Boldog szomszédjában, Jászfényszarun (fotó: Thyssenkrupp)

– Magyarország számára elismerés és megtiszteltetés, hogy a Thyssenkrupp hazánkat választotta a befektetésre. Magyarország a régió járműipari fellegvára, amely csak a tavalyi évben 17 százalékot növekedett. A Thyssenkrupp magyarországi tevékenysége jelentős az ország versenyképessége szempontjából – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszél (képek: Vörös Attila)

– Magyarország a Thyssenkrupp számára az elmúlt években fontos üzleti partnerré és a közép-európai régió jelentős fejlődést mutató országává vált. Különösképpen igaz ez a mi autóipari beszállítói üzletágunkra. Magyarország emellett nemcsak a magas technikai színvonalú alkatrészeink termelése szempontjából fontos, hanem kutatás-fejlesztési pontként is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert – fogalmazott Heinrich Hiesinger Thyssenkrupp vezérigazgatója az építési munkák ünnepélyes megnyitásakor.

A Thyssenkrupp vezérigazgatója mutatta be a céget és a fejlesztéseket

A Thyssenkrupp autóipari beszállítói szegmense a jászfényszarui új üzemegységén kívül már másik két telephelyen is képviselteti magát Magyarországon. Budapesten működteti kormányzástechnológiai szoftver- és fejlesztő központját, ahol közel 430 szoftverfejlesztő fejleszt a nemzetközi autóiparnak szoftver- és hardver-megoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez. A Thyssenkrupp 2013-ban nyitotta meg győri gyáregységét, ahol az Audinak gyártanak első és hátsó futóműveket. Ezenkívül a Thyssenkrupp hat, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget tart fenn az országban. Legutóbb idén februárban vásárolt fel a konszern Győrben egy további acél- és nemesacél termékeket megmunkáló acélipari szolgáltatóközpontot autóipari ügyfelei igényeinek kielégítése érdekében. A vállalat ezenfelül felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon. A technológia-konszern jelenleg körülbelül 900 dolgozót foglalkoztat hazánkban. A tavalyi üzleti évben a Thyssenkrupp magyarországi ügyfeleivel mintegy 525 millió eurós árbevételt ért el.

A jászfényszarui ipari park. Győriné Czeglédi Márta polgármester és Szijjártó Péter is biztatta a német cégeket: van még hely, szívesen látják itt őket is!

A Thyssenkrupp világszerte egyike az autóipar vezető anyag- és alkatrészszállítóinak. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a Thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A Thyssenkrupp személygépjármű szektorban elért árbevétele a 2014/2015 üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott. A megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.

Egy Thyssenkrupp kormánymű

A Thyssenkrupp világszerte 29 ezer munkatársa segítségével fejleszt hightech alkatrészeket az autóipar és a gépgyártás számára. Az autóiparban a termékpaletta az épített vezérműtengelyektől és integrált vezérműtengelyes hengerfejmoduloktól a kormány- és lengéscsillapítókon át a különböző rugókig és stabilizátorokig, valamint tengelymodulok összeszereléséig terjed. Ipari területen a Thyssenkrupp építőgépek, szélerőművek és az általános gépipar részére szállít számos alkalmazást. A Components Technology üzleti  terület a 2014/2015 üzleti évben több mint 2000 milliárd forint árbevételt ért el.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek