Jön a turistaszezon, vége a spanyol pilótasztrájknak

iho/repülés   ·   2012.05.01. 08:09
cim_farkak

A spanyol kormány közbelépett, véget érhet a hónapok óta tartó pilótasztrájk-sorozat a nemzeti légitársaságnál – adja hírül a az ATW Online. A kabinet választottbírósági döntésre vitte az ügyet, amelynek határozata mind a munkaadó, mind a pilótaszakszervezetek részére kötelező érvényű.

(fotók: Ibéria)

A választottbírósági ítélkezést éppenséggel a pilóták szakszervezete is javasolta, miután megoldhatatlannak minősítette az Ibéria Expressz low-cost légitársaság létrehozása miatt előállt munkakonfliktust. Mint arról többször beszámoltunk, a spanyol légitársaság, több európai és tengerentúli légitársaság példáját követve, egy a diszkont-modell szerint működő, olcsóbban üzemelő leányvállalatba szervezte ki rövid- és közepes hosszúságú járatait, ami azt jelenti, hogy ennek az üzleti modellnek megfelelően alakult az oda átkerülő repülőszemélyzetek bérezése és munkarendje is, képviseletük szerint sokuk állása is veszélybe került.

Ez az, ami miatt az 1400 Ibéria-pilótát képviselő SEPLA szakszervezet meghirdette a munkabeszüntetést, amely az utóbbi hetekben úgy állandósult, hogy minden hétfőn és pénteken maradtak földön a gépek. A sztrájk december óta 12 napon át tartott, ez a légitársaságnak becslések szerint 36 millió eurónyi veszteséget okozott.

Valójában, amint az ATW Online beszámolójából kiderül, nem ez a károkozás késztette a kormányt a közbelépésre, hanem az, hogy a rendszeres sztrájknapok alaposan megzavarták a Spanyolország gazdasági egyensúlya számára létfontosságú idegenforgalmat is. A kabinet határozott fellépésének okát a főszezon kezdete előtt a spanyol szállodaszövetség vezetője fogalmazta meg legtömörebben: az ország idegenforgalma nem válhat a pilóták túszává.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.