Június 16-án lép életbe a nyári vasúti menetrend

Joó Ferenc   ·   2018.05.24. 13:45
menetrend-modosit-400

Megjelent a MÁV-csoport honlapján a 2017-2018. évi országos vasúti menetrendhez kiadott második módosítás, ami az iskolaév utolsó napjának másnapján, június 16-án, szombaton lép életbe. Az ötvenoldalas dokumentum lényegi tartalma a balatoni vonalak nyári menetrendje, ide értve a Budapest–Gyékényes, a Fonyód–Kaposvár és a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalakat is. Ezekről cikkünk végén részletesebben írunk, először lássuk az egyéb változásokat!

A PDF fájlban elérhető módosítás érdekessége, hogy mivel nyomtatott menetrend már nem kapható, az nem is tartalmazza a változott menetrendű vonatok időadatait, hanem a keresőben dátum szerint a vonatra rákeresve vagy a második módosítással egybedolgozott országos menetrendet tartalmazó fájlt letöltve tekinthetjük meg az új időadatokat. Igyekszünk segíteni a változások követésében az alábbi felsorolással:

  • A Győr–Sopron vonal vonatai közül szeptember végéig három is megáll hétvégéken és ünnepnapokon Fertőbozon, valamint két szeptemberi pénteken is. Ezek a Győrből 10 óra 51 perckor és 14 óra 51 perckor induló vonatok, továbbá a Sopronból 9 óra 44 perckor induló járat.
  • A Sopronból Szombathelyre 19 óra 7 perckor induló vonat Bük után gyorsabban halad, Szombathelyre három perccel hamarabb ér be. A Sopronba 14 óra 28 perckor érkező vonat eddig naponta közlekedett Szombathelyről és csak munkanapokon Szentgotthárdról. Június 16-ától az egész útvonalon csak munkanapokon közlekedik, tehát hétvégente nem közlekedik. Cserébe a Szentgotthárdról 18 óra 36 perckor Szombathelyre induló járat, amely csak munkanapokon jutott el Sopronig, most már hétvégenként jár a vasi megyeszékhely és a hűség városa között.
  • A Szombathelyről 13 óra 9 perckor Pécsre induló gyorsított személyvonat Nagykanizsáról két perccel korábban indul és egészen Barcsig egy-két perccel korábban indul minden állomásról és megállóból az eddigieknél. A szembe közlekedő, Pécsről 14 óra 15 perckor Szombathelyre közlekedő sebesvonat Vízvártól Gyékényesig közlekedik két perccel korábban, beleértve a gyékényesi indulást is. Cserébe Nagykanizsára már egy perccel később érkezik. A többi szakaszon a vonatok menetrendje nem változik.
  • A Budapest-Déli pályaudvarról 16 óra 5 perckor Veszprémbe induló személyvonat a nyári menetrendi időszakban öt perccel korábban indul és közvetlen tapolcai kocsikat továbbít, amelyek Székesfehérvártól Tekergő vonatként közlekednek tovább.
  • A tavaszi és őszi szezonban közlekedő, Budapestről Tapolcára délben, vissza útirányban délután egy óra egy perckor induló gyorsvonatok természetesen augusztus 27-én is közlekednek.
  • A Keleti pályaudvar és Split között közlekedő nemzetközi hálóvonaton a nyári menetrendi időszak után sem lesz lehetőség belföldi forgalomban kerékpárt szállítani. Ez a korlátozás a vonat első indulási napján (június 15-én) Budapest és Gyékényes között még nem lesz érvényben, csak másnaptól.
  • A Nagyatádról Somogyszobra délután fél háromkor közlekedő vonat június 16-ától három perccel korábban indul, 14 óra 27 perckor.
  • A Gyékényesről Dombóvárra 13 óra 46 perckor induló személyvonat Somogyszobtól Kaposfőig egy perccel korábban közlekedik, Kaposmérőtől menetrendje már változatlan.
  • A Szentlőrincről Sellyére 7 óra 38 perckor induló vonat öt perccel később indul, így közvetlen csatlakozást kap Pécs felől a tavaszi és őszi szezonban csak hétvégéken, nyáron minden nap közlekedő tapolcai sebesvonatról.
  • A Budapest-Nyugati pályaudvarról 13 óra 45 perckor induló váci járat június 16-a után nem lesz Szobig meghosszabbítva. Ugyanez igaz a Szobról 13 órakor a főváros felé induló vonatra: a fenti dátumtól már csak Váctól közlekedik a Nyugati pályaudvarra, munkanapokon is.
  • A Szeged és Keszthely között közlekedi Aranyhíd-Expressz Kőbánya-Kispestről egy perccel korábban indul a Balaton felé, visszaútban hat perccel később érkezik ugyanide. Így az állomáson mindkét irányban csak egy percet tartózkodik. A nyári hétvégéken és ünnepnapokon Fonyódról Szolnokra este közlekedő sebesvonat az előzetesen kiadott menetrendhez képest néhány perccel később érkezik Kőbánya-Kispestre, onnan csak 20 óra 46 perckor indul. Szolnokra már tizennégy perccel érkezik később a korábban közölt időpontnál és kerékpárokat nem szállít, ahogy az ellenirányban hajnalban közlekedő 1687 számú párja sem.
  • A Debrecenből 19 óra 5 perckor Nagykerekibe induló S506-os személyvonat június 16-ától megvárja a csatlakozó vonatokat.
  • A Püspökladányból 5 óra 47 perckor Szeghalomba és iskolai napokon Dévaványára közlekedő, majd onnan  7 óra 21 perckor Püspökladányba vissza induló járatőkat Szeghalom és Dévaványa között szeptembertől már nem lehet megtalálni a menetrendben, csak Püspökladány és Szeghalom, illetve vissza útirányba közlekednek. Nyár elejétől viszont hosszabbodik a Szeghalomból 9 óra 45 perckor Püspökladány felé közlekedő járat: Vésztőről fog indulni 9 óra 15 perckor, Szeghalomtól menetrendje marad a mostani. Cserébe a Gyomáról 7 óra 20 perckor Vésztőre induló személyvonat öt perccel később, 8 óra 26 perckor indul el Szeghalomból és Vésztőre is ennyivel később érkezik az eddig megszokottnál.
  • A kelebiai vonalon is van egy apró változás: a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre 18 óra 15 perckor induló S25-ös személyvonat Soroksártól Ferencvárosig két perccel később közlekedik, de Ferencvárostól menetrendje változatlan, Kőbánya-Kispestre továbbra is 19 óra 37 perckor érkezik.

A Szent István matricás 480 003 halad el a fonyódi löszfal alatt csodás balatoni panorámával<br>(fotó: Joó Ferenc)

A balatoni nyári menetrendi időszakra kiadott menetrendi mezők közül a 29-esen többé-kevésbé maradtak a már megszokott kétóránkénti ütemben közlekedő Katica, Tekergő és Kék Hullám vonatok. A Tekergők nagyobbik része csak hétvégén vagy pénteken közlekedik majd. Kivétel a Déli pályaudvarról nyolc órakor induló járat és a Záhonytól Tapolcáig közlekedő vonat. Így viszont Budapest és Tapolca között 22–25 perccel nő a nyári menetrendi időszak ideje alatt az eljutási idő, cserébe ismét közlekedik majd ebben az időszakban a késő esti eljutást biztosító, a Déli pályaudvarról 20 óra 35 perckor induló sebesvonat (hogy azért ilyen is legyen), amelyik Tapolcára éjfél előtt egy perccel fog befutni.

Az idén is lesz Budapestről Tapolcán keresztül Szombathelyre közlekedő Kék Hullám sebesvonat, amelyik a Déli pályaudvarról délután háromkor fog indulni. És talán lesz egy nemzetközi vonata is az északi partnak, bár ez a kettes számú menetrendi módosításban sem látható, így vélhetően belföldi utazásra nem lehet majd igénybe venni. Ez pedig nem más, mint az Őrihódoson keresztül Fiumébe és Koperba közlekedő Istria hálóvonat, amely a Veszprém és Ajka közötti vágányzár miatt közlekedik kerülő útirányon, felelevenítve az egyszer volt Göcsej-Expressz emlékét.

A szerelvény egy kerékpárszállító-, kés másod osztályú-, két fekvőhelyes- és egy hálókocsiból áll majd. A vonat 19 óra 50 perckor indul majd a Keleti pályaudvarról, megáll Balatonfüreden este tízkor és Tapolcán 22 óra 48-kor, Ukkon és Zalaegerszegen pedig irányt vált. Visszaútban Zalaegerszeg pályaudvarán nem, csak Olán áll meg. Hajnali 5 óra 40 perckor lehet majd a vonatról Tapolcán leszállni és fél hétkor Balatonfüreden. A Keleti pályaudvarra háromnegyed kilenc körül fut majd be a június 22-étől szeptember elsejéig közlekedő Istria.

A Balaton déli partján sem panaszkodhatnak majd az utasok a közvetlen kapcsolatokra és a vonatok elnevezése is igen változatos lesz. A már fentebb említett Szolnok–Fonyód gyorsvonat és Szeged–Keszthely viszonylatú Aranyhíd-Expressz mellett lesz a hét második felében közlekedő bagolyvonat, illetve a hétvégéken és hétfő hajnalban Budapestről visszautazóknak kedvező hajnali eljutás is.

Lesz hétvégente Siófokon szétakadó motorvonat (Siófoki Flirt néven), Tópart-Expressz Nagykanizsára, Balaton-Expressz Keszthelyre, Fonyódig vagy Balatonszentgyörgyig mindenhol megálló Déli Parti, amely egy esetben ötven perc várakozást követően megállás nélkül, harmincnyolc perc alatt ér majd át Szentgyörgyről Kanizsára, és lesz három nemzetközi vonat is. A reggeli Agram és a délutáni Gradec szolgálnak majd a Déli pályaudvar és Zágráb közötti utazásra, a horvát tengerpartra utazókat pedig a Keleti pályaudvarról este induló Adria szállítja majd. Mindegyik vonat Gyékényesnél fog kilépni az országból, és fordított sorrendben ott is lépnek majd be Magyarországra.

A kínálatot színesíteni fogják a Fonyód–Kaposvár vonalon közlekedő távolsági járatok (Szombathely–Kaposvár és Tapolca–Pécs viszonylatok) is. A Miskolc–Keszthely járat Ezüstpart, a Záhony–Keszthely vonat Aranypart, a hétvégéken Szeged és Keszthely között közlekedő járat pedig az Aranyhíd név alatt kereshető a menetrendben.

Összességében hétvégenként óránként-félóránként lesz eljutási lehetőség Budapestről a déli partra, de öt délelőtti járat csak hétvégenként közlekedik majd. Visszafelé a helyzet hasonló, négy délutáni járat hét közben nem, csak hétvégén fog közlekedni. Eljutási idő szempontjából Keszthely jellemzően két óra harminchat percre, Nagykanizsa három óra öt percre kerül Budapesttől, ami Keszthely esetében még pár perc javulást is jelent a jelenlegiekhez képest.

Keszthely és Tapolca között is lesznek említésre érdemes változások, mindez a 26-os Bakatonszentgyörgy–Ukk vonal menetrendjébe integrálva. Naponta közlekedik majd gyorsvonat Szombathelyről Keszthelyre, közvetlen kocsival Sopronból. Ugyancsak naponta teszi meg Keszthelyre a fürdősvonat Győrből, Tanuhegy néven. Utóbbi reggel 8 óra 10 perckor indul majd Győrből és Celldömölköt a deltán át elkerülve egy perc híján három óra alatt ér le Keszthelyre. Több mint hét órát tartózkodhatnak itt a fürödni vágyók, ugyanis visszafelé 18 óra 41 perckor indul a Tanuhegy gyorsvonat és az odaúthoz képest tényleg gyorsabban, két óra harminchat perc alatt oda is ér Győrbe (21 óra 17 perckor).

***

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek