November végéig forgalomba állnak az új midibuszok a budai Várban

MTI/iho   ·   2015.11.22. 16:15
karsan0

November végéig forgalomba áll mind a tizenhat új, alacsonypadlós, légkondicionált, török gyártmányú midibusz a budai Várban. Ezzel kapcsolatban Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta azt is, a midibuszok beszerzése csak egy részét képezi a budai Vár megújulásának, tavaly felújították azokat az utakat, ahol ezek a buszok közlekednek majd.

Vancin Kitapci, a Karsan ATAK típusú buszokat szállító Karsan Pazarlama ügyvezető igazgatója szerint, a cég az egyik vezető buszgyártó vállalat Európában, több ezer buszuk fut szerte a világon. – Ezek a buszok tökéletesek, mégpedig azért, mert Budapest megadta a paramétereket, a cég pedig ezek alapján szállította le a megrendelést – közölte Kitapci.

Kommentelőink közül van, aki viccnek tartja a Karsanokat, mások meg alig várják, hogy várbuszozzanak velük (fotó: BKK Facebook-oldala)

És akkor a kötelező körök, mert újra és újra elhangzanak: a beszerzés költsége 909 millió forint, amelyet a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak. Kedvenc részünk: ha a szükséges források rendelkezésre állnak majd, akkor további huszonnégy midibuszt tudnak lehívni a török szállítótól. A flotta első két járműve szeptemberben érkezett Budapestre, ezeket októberben további tizennégy busz követte. A új midibuszok alacsonypadlósak, légkondicionáltak, lehajtható kerekesszékes rámpával felszereltek, a járműveket EURO 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja. Az új járművek az eddigieknél 37,5 százalékkal kevesebb szennyező- és káros anyagot bocsátanak ki, valamint kisebb az energiafelhasználásuk. A buszon egyszerre harminckilenc ember tud utazni, az ülőhelyek száma huszonegy.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek