VSZ: tizenöt százalékos béremelést szeretnénk!

iho   ·   2018.10.19. 09:08
vasutasok_munka_kozben0

A Vasutasok Szakszervezete a cégnél működő két másik érdekvédelmi tömörüléssel közösen írt levélben felkérte Homolya Róbert elnök-vezérigazgatót, hogy október 25-ére hívja össze a Vállalati Érdekegyeztető Tanácsot, hogy mielőbb elkezdhessék az érdemi tárgyalásokat.

(illusztráció: Garai Szakács László)

A szakszervezetek a vasutasok helyzetét áttekintve arra jutottak, hogy az ágazatban jövőre tizenöt százalékos, de a garantált bérminimum-emelést legalább három százalék ponttal meghaladó bérfejlesztés az indokolt. Egyebek között ez a bejelentés, és több kiegészítés is szerepel az érdekvédők hét pontban összefoglalt követelése között, amelyet közösen aláírt levélben küldtek el Homolya Róbert elnök-vezérigazgatónak. Hogy a részleteket minél előbb megtárgyalhassák, a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, valamint a Mozdonyvezetők Szakszervezete felkérte az elnök-vezérigazgatót, hogy október 25-ére hívja össze az érdekegyeztető tanácsot.

– Az ülésen az érdekvédők a béremelési igényük mellett számos kiegészítő intézkedésről is tárgyalnának a cégvezetéssel – mondta Meleg János. A VSZ elnöke a szakszervezeti követelések közül kiemelte a munkakörülmények javításának fontosságát, a cafetéria nettó értékének megőrzését és egy újabb középtávú bérmegállapodást is, amelynek részleteit szintén a VÉT ülésén egyeztetnék – de legalábbis megkezdenék a tárgyalási folyamatot – a vezérigazgatóval. Meleg János reméli, hogy a cégvezetés ezúttal is komolyan veszi a szakszervezeti javaslatokat, amelyek mindegyike a régi vasutasok megbecsülését és megtartását, valamint újak toborzását szolgálja. A munkaerőhiány megszüntetése, de legalábbis radikális csökkentése ugyanis létkérdés a vasútnál – szögezte le a VSZ elnöke.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek