15 halott egy vasúti balesetben Dél-Lengyelországban

iho/biztos út   ·   2012.03.04. 08:05

Krakkó közelében, Szczekociny vasútállomásnál ütközött össze a Varsóból Krakkóba tartó és a Przemyślből a fővárosba haladó vonat, jelentette a BBC.

A pályán felújítási munkálatokat végeztek, az első hírek szerint a Krakkóba menő vonat helytelen vágányon érkezett, így ütköztek a szerelvények.

Egy utas szerint az ő vonata 125 kilométer per órás sebességgel haladt, amikor az ütközés történt. Legalább három vagon rongálódott meg a felismerhetetlenségig. Donald Tusk miniszterelnök a helyszínre utazott, és azt mondta, az elmúlt időszak legsúlyosabb vasúti balesete volt ez Lengyelországban. A legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt. A baleset 67 áldozatot követelt, 64-en megsebesültek.

A tűzoltóságnak éjszaka sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, aki a roncsokban rekedt, elsősorban őket próbálta kimenteni. Többségüket csak úgy tudták kiszabadítani, hogy szétvágták a vagonokat. A vagonokban még legalább egy holttestet látnak, de azt csak akkor tudják elérni, ha az egymáson fekvő, harmonikává zúzódott vagonokat már szétválasztják – hangzik az MTI összefoglalója.

A tűzoltóságon kívül a környező falvak lakossága jelent meg elsőként a helyszínen és segített kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon.

A baleset túlélői szerint a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. „Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül” – mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének.

A tragédiában összeroncsolódott kocsik<br />(fotó: gazetalubuska.pl)

A komoly végtagtöréseket, fej-, gerinc- és medencesérüléseket szenvedett sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok – Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków kórházaiba szállították. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság.

A kórházi kezelésre nem szoruló utasok egy része a Goleniowy település iskolájában töltötte az éjszakát – értesült a TVN24 hírtévé. A túlélők közül több mint százan már buszokkal hazautaztak – értesült a magyar hírügynökség.

A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán, francia és spanyol állampolgárok is voltak. Más külföldiekről nem tett említést. A vagonok egy részét hajnalban elszállították, de a két szerelvény összepréselődött mozdonyait és első vagonjait csak a dél körül várható nehéz gépek segítségével lehet leemelni a pályáról.

Kapcsolódó hírek