2015 a szalagátvágások éve Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.01.09. 08:45
kiskep

Átadják az A metróvonal új szakaszát, reális esély van rá, hogy megnyitják a prágai körgyűrű részét, a Blanka alagutat, wifi működik majd a villamosokon, olcsóbb az éves bérlet. Ez mind-mind 2015-ben következik majd be a tervek szerint.

Nemocnice Motol végállomás még építés alatt, valamikor múlt év őszén<br>(fotók: a szerző)

Ennyi pozitív változást a cseh főváros közlekedése nem élt még meg egy év alatt. Az időzítés azonban csak a véletlen műve, inkább a közlekedési projektek állandó csúszása miatt esnek egybe az átadások. Közlekedési változtatásnak számít a január közepén lezáruló közbeszerzési pályázat is a főváros egységesített parkoló zónáinak kialakítására. Ha minden jól megy, akkor  három hónapon belül jöhet az új parkolási rendszer először Prága 5., 6. és 8. kerületében. Amennyiben a rendszer beválik, az egész városban elterjesztik.

Április 6-án nagyszabású szalagátvágás lesz a városban, hiszen az A (zöld) metróvonal új, hat kilométeres szakaszát adják át a forgalomnak. Az új metróvonalon négy új megálló (Červený vrch, Veleslavín, Petřiny, Nemocnice Motol) lesz. A másik nagy közlekedési átszervezés is a metró megnyitásához kötődik, több autóbuszjáratot ugyanis a legközelebbi metróállomásig rövidítenek, vagy megszüntetnek.

Egyre csak szaporodnak a 15T ForCityk

Függőben van továbbá a városi körgyűrű szerves részének, a Blanka alagútnak az átadása – az összes tervezett átadásból ez kérdéses a leginkább. A Blankát már 2011-ben át kellett volna adni a forgalomnak, de több huzavona és számlakiegyenlítési problémák miatt állandóan csúszik egy-egy beharangozott átadási dátum. Legutóbb december 2-át emlegették a városvezetők, mint az átadás napját (cseh naptár szerint Blanka névnapja van ekkor), de azóta már voltak önkormányzati választások, és az új vezetés nagyon óvatosan 2015 tavaszát emlegeti.

A fővárosi közgyűlés előtt van egy javaslat, miszerint Prágában a városi közlekedési éves bérlet a jelenlegi 4 750 korona (55 ezer forint) helyett 3 650 koronára (42 ezer forint) csökkenne. Ez azt jelentené, hogy napi 10 koronába kerülne a prágaiaknak a városi közlekedés – ez volt az egyik kampányszlogen a választások előtt. Az olcsóbb bérlet viszont leghamarabb csak az év közepétől jöhet számításba, az is csak akkor, ha minden simán megy, és a városvezetés mielőbb napirendre tűzi a javaslatot.

A Blanka alagút még csak gyalog járható...

Javul a kényelem is a városi közlekedésben, az idén is folytatódnak a busz- és villamosbeszerzések, például harminckét új 15T ForCity villamost vesz át a Prágai Közlekedési Vállalat. Akadálymentesítenek három metróállomást (I.P.Pavlova, Můstek, Anděl), ahol eddig csak mozgólépcsővel lehetett lejutni a peronokra. Újdonságnak számít az is, hogy a 2015-ben átveendő ForCity villamosokban lesz légkondi és ingyenes wifi is. Egy buszjáraton tavasszal próbaüzemben bevezetik a bankkártyával való fizetés lehetőségét (119-es járat a reptérről Dejvicébe). Tovább bővítik az új jegykiadó automaták hálózatát, ezek már kártyás fizetést is lehetővé tesznek. Eldől a városi Opencard bérletkártya sorsa is, várhatóan már január végén kiderül, marad-e a kártyarendszer, vagy esetleg Prágába visszatérnek a papíralapú bérletek.

Mozgalmasnak ígérkezik tehát 2015 a cseh főváros közlekedésében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek