30 éves a 767-es – egy kapitány emlékei

Márványi Péter   ·   2011.09.30. 12:30
Malev_cimkep

– Az összes gép közül, amivel repültem, a 767-est szerettem a legjobban. Tökéletesen modern, jó gép volt, igaz, sokat kellett tanulni ahhoz, hogy az ember tényleg jól repülje, de egy olyan fél év után már azt érezte: kezdi érteni is, hogy mi van benne, hogyan működnek a rendszerek. Tele volt komputerrel, és ez nagyon nagy segítség volt a pilótáknak: csak bepötyögtettük az útvonalat, sőt volt, amikor már csak előre elkészített útvonalat kellett beütni, például New York vagy Torontó, a különböző útvonalváltozatokat mindig az időjárásnak megfelelően használtuk. Könnyen, jól lehetett vele repülni, kézzel, automatával. Nagyon rossz időjárási körülmények között le lehetett vele szállni. Nekem az is fontos volt, mert elég magas vagyok, hogy kényelmes volt a kabin.

Ez a 737-es után valóban komoly változás lehetett.

Hát igen, repültem IL–18-assal, Tu–154-essel, az is nagyon jó, még igazi repülő volt… Olyan ez, mint amikor az ember egy Trabantból átül egy Volgába, a Volgából pedig egy Rolls–Royce-ba. Nekem a 767-es volt a Rolls–Royce.

Érdekes: sok pilóta panaszkodik mostanság, hogy túlkomputerizálják a repülőgépeket, te meg azt mondod: ez alapvetően jó dolog.

Ebben a világban az ember nem sokat ér, ha nem ért a számítógéphez, vagy ha nem használja. El lehet képzelni, hogy ha például New Yorkba megyünk, ahol harminc másodpercenként leszáll egy repülő ugyanarra a pályára, és 15-20 gép lóg a siklópályán egymás mögött, ott nem lehet komputer nélkül dolgozni. A számítógép pontosan kijelzi a sebességet, és be is lehet állítani az éppen szükséges sebességet, szóval ebben a mai világban, amikor ilyen nagy a forgalom, nem lehet másképp repülni.

De azért nyilván volt alkalmad kézzel is vezetni a gépet…

Hát persze, akkor vezettük kézzel, amikor csak akartuk, felszálltunk, repültünk egy kicsit, az nem is árt, ha az ember kezébe veszi a kormányt és manuálisan repül – meg hát élvezetes is volt vezetni. A 767-es az ember minden mozdulatára nagyon jól reagál, finoman követi a kormánymozdulatokat.

Egy ilyen nagy madárral is lehet centis pontossággal repülni?

Így van. Háromemeletnyi magasságban ülünk, amikor a két főfutó földet ér, és így kell odatenni a gépet, nem három méterről odaejteni… ezt a nagy gépet is szépen ki lehetett lebegtetni. Persze sokan azt mondják, hogy ezt a gépet oda kell tenni a földre, nem gatyázni vele. Világos, hogy egy viszonylag szélcsendes időben jó látási körülmények között oda lehetett nyalni a repülőt úgy, hogy meg sem éreztük szinte… Nyilván erős oldalszélben vagy esőben határozott leszállást kellett végrehajtani úgy, hogy ott maradjon, ne pattanjon el. No, ez a szakma.

Oldalszélre mennyire volt érzékeny?

Minden gép érzékeny az oldalszélre… de ennek is megvolt a maga módszere. Rátartva az oldalszélre kellett földet érni, és utána az orra bejött magától irányba.

Különleges élmények?

Amikor nyugatról jöttünk hazafelé, és szemben velünk felkelt a nap, az is különleges élmény volt, hogyan tartsuk magunkat ébren ilyenkor, ittunk egy kávét, hideg vizes törülközővel töröltük az arcunkat, a szemünket… Eljutottunk ezzel a géppel Amerikába, Dél-Afrikába, és Japánba is, ahol nagyon sok városban jártunk – ott egy kisvárosban is volt akkora reptér, mint nálunk Ferihegy. Annyi gyönyörű utam volt, annyi mindent láttam, hogy erre visszatérhetünk egy másik alkalommal. Ez egy külön fejezet. Volt részünk hihetetlen időjárási jelenségekben is, amiket az európai ember el sem tud képzelni – milyen egy tájfun például.

Tájfunban leszállni?...

Ha nagyon rossz az időjárás, akkor nyilván máshol kell leszállni, kitérő repülőtéren. De volt, hogy tájfunban szálltunk fel Okinaván – oltári mázlink volt, mert pályairányban fújt a szél – csak gázt adtunk, és már fenn is voltunk a levegőben. Hihetetlen volt.

Nehéz pillanatok, technikai problémák?

Volt, amikor a műszerfal egyik fele elsötétült, de van olyan megoldás, hogy át tudjuk tenni a másodpilóta működő rendszereit a kapitány elé, és újra kivilágosodnak a képernyők. Az rosszabb volt, amikor a radarrendszerrel volt gond, ráadásul nagy zivatarfelhők között botorkáltunk. Erre a kérdésre is csak több oldalban lehetne válaszolni.

Hogyan fogadtad, amikor a 767-eseket kivonták a forgalomból?

Nagyon szerencsétlen és hibás döntés volt. 17-18 év kemény munkájával elértük, hogy New Yorkban, Tokióban, Los Angelesben soha nem volt semmi problémánk, szerettek és befogadtak minket, egyenlő partnernek tekintették ezt a kis országot azzal a két gépével… Abbahagyták a nagy távolságú repüléseket, amikor már bedolgoztuk magunkat, és ráfogták a „szakemberek”, hogy nem rentábilis…. Ezt már nagyon nehéz lesz visszahozni.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Az NSK csapágyinnovációi az InnoTrans 2024-en

iho/vasút   ·   2024.07.03. 12:00

A japán gyártó a közelgő InnoTrans 2024 nemzetközi közlekedéstechnológiai vásáron mutatja be, miként segíthetik világelső megoldásai az európai vasúti ágazatot abban, hogy a szegmens lépést tartson a növekvő fogyasztói elvárásokkal.