600 millióból teljesen felújították a GYSEV soproni kocsijavító műhelyét – maguk állták a cehet

iho/vasút   ·   2023.03.30. 12:00
00_soproni_kocsijavito

A létesítmény az elmúlt időszakban teljes rekonstrukción esett át: új vágányokat és szerelőaknákat építettek, szekcionált kapukkal mozgatják a kocsikat, emellett új nyílászárók és ledes világítás teszi modernné a munkakörülményeket. A soproni kocsijavító műhely a felújítási munkálatok alatt folyamatosan üzemelt.

A munka 2020 őszén indult. Az egyes munkafázisokat olyan ütemben kellett tervezni és elvégezni, hogy ezek mellett is üzemelni tudjon a kocsijavító: a személy- és teherkocsi-karbantartást a rekonstrukció alatt is folyamatosan végezték a GYSEV szakemberei.

A felújítás az alábbiakat tartalmazta:

  • a kocsijavító műhelycsarnok mindhárom vágányát teljes egészében újjáépítették.
  • Két vágány alatt teljes hosszban szerelőaknát építettek ki, ezek közül az egyik mellett a vágány hosszának feléig oldalaknát is kialakítottak.
  • Mindegyik szerelőakna fűtött és ledes világítású.
  • Az épület új fűtőrendszert, sűrített levegős rendszert és energiatakarékos világítást kapott.
  • A rekonstrukció ideje alatt beszereztek egy új, nyolc oszlopos csoportemelő berendezést is, amivel a hosszú, konténerszállító teherkocsik emelése is lehetséges.
  • Fontos műszaki fejlesztés volt, hogy a speciális, erősített padlónak köszönhetően mindkét szerelőaknás vágányon tudják emelni a vagonokat.
  • A segédműhelyek, az étkező helyiség, a belső raktárak és a vizesblokk is teljes felújítást kapott.
  • A javítóműhely melletti irodaház is megújult, illetve mellette zöld mezős beruházásként egy új szociális épület készült.

(fotók: GYSEV)

– Az utazóközönségnek látványos beruházás volt a soproni vasútállomás épületének felújítása, átalakítása, amelyet tavaly év végén adhattunk át. A külső szemlélőnek kevésbé érzékelhető a kocsijavító műhelyünk megújítása, számunkra azonban ez is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen személy- és teherkocsijaink, illetve partnereink járműveinek folyamatos javítását, karbantartását mostantól mai, modern körülmények között végezhetik szakembereink – mondta el az átadó ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

– A technika fejlődésével a vasúti járművek is egyre modernebbek lesznek, és korszerűbb, gyorsabb, precízebb karbantartást igényelnek. A korábban felújított, szombathelyi motorműhely Flirt motorvonatok karbantartására is alkalmas, a soproni mozdonyműhelyben Siemens Vectronok karbantartását tudjuk elvégezni. Nagy örömömre szolgál, hogy Sopronban most már egy modern, jól felszerelt kocsijavító műhely áll rendelkezésünkre. Gratulálok a munkatársainknak, hiszen folyamatosan dolgoztak, miközben a kocsijavító műhely rendkívül nagyszabású felújítási és átalakítási munkálatait elvégezték – hangsúlyozta Varga András, a GYSEV Zrt. gépészeti igazgatója.

A soproni kocsijavító műhely teljes felújítása 600 millió forintba került, az összeget a GYSEV saját forrásból fizette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.