A 2-es metró képei, kövei

Kemsei Zoltán   ·   2015.04.04. 11:15
00kicsi

A metró építéséről, 1970. április 2-i átadásáról több cikkünk is beszámolt, most fordítsuk figyelmünket az állomásokra, szám szerint hétre. Az Örs vezér tere (akkori nevén Fehér út) végállomás és a Pillangó utcai megálló a felszínen épült, előbbi közép-, utóbbi pedig kétoldalt elhelyezett peronokkal. A föld alá az Albertirsai út keresztezése előtt süllyed a pálya, a Puskás Ferenc (régi nevén Nép-) stadion állomás már kéreg alá épült.

A metró kövei – egy kiállítás egyik képe<br>A képre kattintva galéria nyílik

A kétezres évek legelején a BKV és a Természettudományi Múzeum ismeretterjesztő táblákat helyezett el az állomásokon, A metró kövei címmel. Állomásonként általában két tábla ismertette egyrészt a talajt, a kőzetet, amelyben a metró alagútja fut, másrészt az állomások burkolatához felhasznált anyagokat. A metróvonal felújításakor több állomás burkolata teljesen, másoké csak részben, de megváltozott, így az eredeti burkolatokat már csak nyomokban lehet felfedezni.

Örs vezér tere, akkori nevén Fehér út végállomás<br>(az archív képek forrása: fortepan.hu)

A Népstadionnál az oszlopokat Süttőn bányászott édesvízi mészkővel, a járófelületet az észak-oroszországi Kola-félszigetről származó labradorittal burkolták. Ez utóbbi fekete színét feldobja a kristálylapokon kékes színnel meg-megcsillanó fény. A Keleti pályaudvarnál (az állomás a felújítás második ütemében korszerűsödött), a falakat burkoló, a Villányi-hegységből származó „siklósi zöld márvány” (ami tulajdonképpen nem márvány, csak szépen csiszolt mészkő) és a padlón látható szürke és vörös gránitlapok egy része megmaradt. A Blaha Lujza tér egyedi volt a maga nemében: csiszolt kőlapok helyett itt zöld mozaikkal burkolták a falakat – ezt már csak a régi felvételek őrzik. Az Astoriánál a padlón a már ismert labradorit, a falakon a Szibériában bányászott fehéres Koelga-márvány díszelgett, a Deák téri állomás falait szürke és sárga mészkővel, padlóját diorittal és gránittal burkolták.

Komoly vitát keltett a metróvonal és állomásainak 2004–2007-es felújítása. Az első ütemnek esett áldozatául a Blaha Lujza téri mozaik, a második ütemtől kezdve igyekeztek – az egységes, új arculat megalkotása mellett – a régi burkolatokból is megőrizni ezt-azt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek