A Deutsche Bahn tíz százalékkal csökkentené gázolaj-felhasználását

iho/vasút   ·   2017.11.25. 16:15
deutsche_bahn_hibrid_desiro_kislid
A Deutsche Bahn Regio-ágazata megkezdte felszerelni ezer dízelüzemű járművét telematikai rendszerrel. Az intézkedés az energiamegtakarítást célozza. 2018 végéig a járműállomány kilencven százalékán már üzemelnie kell a rendszernek. Ezáltal a remények szerint évente egymillió liter dízelolajat lehet megtakarítani és mintegy harmincezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne ki a légkörbe. Ezek a mennyiségek egy kisváros egyévi, fűtési és elektromosáram-termelési kibocsátásával egyeznek meg.

A beépített rendszer nyilvántartja, mikor és hol mennyi üzemanyagot használt fel a jármű, az adatokat továbbítják egy központi szerverre, ezek alapján havi kimutatás készül a mozdonyvezetőknek, amelyből leszűrhetik a takarékosabb vezetésre vonatkozó következtetéseket. A távolabbi jövőben az adatok elemzése után vezetőálláson megjelenik a javasolt menetdinamika. Ennek betartásával a mozdonyvezető kisebb üzemanyag-fogyasztásra ösztökélheti járművét.

Szerelik a telematikai rendszert egy motorvonat vezetőállásában (forrás: Deutsche Bahn)

Ami elektromos meghajtású járműveken már működik, az most a dízelüzeműeken is valósággá válhat, egészen egyszerű beavatkozásokkal: idejekorán történő sebességcsökkentéssel, lejtőn a lendület kihasználásával, vagy hosszú, sík szakaszokon a vonat kifuttatásával. A remények szerint a rendszer használata mintegy tízszázalékos üzemanyag-megtakarításhoz vezethet.

A telematikai rendszer azonban másra is jó: értékes adatok nyerhetők ki belőle a karbantartás és üzemeltetés viszonyára vonatkozóan, szabályozni lehet ez alapján a klímaberendezést és az előfűtés idejét is. Perspektivikusan ez a szabályozás a hatékonyság, a pontosság és a menetkomfort növekedéséhez is elvezet, éppen ezért a beruházás a DB konszernprogramjának is része, amelynek neve: Zukunft Bahn für mehr Qualität und Service, azaz a vasút jövője a magasabb minőség és jobb szolgáltatás.

E program kapcsán a Deutsche Bahn a környezettudatosságban is éllovas kíván lenni, ezért 2017 októberében megfogalmazta klímavédelmi céljait is: ezek szerint 2030-ig a 2006-os szén-dioxid-kibocsátási értéket meg kívánják felezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek