A fenntarthatóság a turizmus idei trendje

iho/vasút   ·   2023.05.17. 15:00
1000px_fs_frecciarossa_1000

Az ágazatban Olaszországban végzett legfrissebb kutatások szerint az utazók jobban odafigyelnek a környezeti kérdésekre.

A fenntarthatóság kérdése minden eddiginél aktuálisabb: az emberek egyre inkább olyan szokásokat és életmódot követnek, mellyel a környezetre gyakorolt hatásuknak szabnak korlátot. A turizmus is így tesz: valójában egyre több utazó választja nyaralását fenntarthatósági elvek és a terület tisztelete alapján.

A tendencia számokban is megmutatkozik: az Swg kutatóvállalat legfrissebb, idén márciusban publikált adatai alapján öt olaszból négy hajlandó lenne a fenntartható turizmust választani, vagyis egy minősítetten környezetbarát épületben megszállni, ugyanannyi költség mellett. A környezetvédelmi kezdeményezéseket illetően a minta válaszadóinak közel hetven százaléka támogatja a korlátozott hozzáférést és a forgalmi korlátozásokat, 73 százalék pedig az autója helyett a tömegközlekedést vagy környezetbarát járműveket is használna.

Ezt a trendet a Deloitte és az AICEO által elvégzett, a fenntarthatóságnak az olasz turisztikai ellátási láncra gyakorolt hatásáról szóló tanulmány eredményei is alátámasztják. A kutatás adatai alapján az összes válaszadó 64 százaléka, a 25 éves kor alattiaknak pedig a 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a klímaváltozás hatásai miatt fontolóra vették a fenntarthatóbb utazást. A fenntartható turizmus irányába történő váltást különösen a terület védelme (hatvan százalék) és a környezeti hatások környezetbarát járművek által történő csökkentésének vágya (52 százalék) vezérli. A fenntarthatóság iránti növekvő figyelem a vasúti utazások erőteljes élénkülésében is megmutatkozik: 2022-ben naponta átlagosan több mint egymillió utas választotta a vonatokat. Ahogy az egyértelműen kiderült a BIT 2023 Nemzetközi Turisztikai Börzén, Olaszország különösen kedvelt célpont a külföldi turisták körében, akik az olasz nemzeti vasút Trenitalia szolgáltatásait 2022-ben 25 százalékkal többet vették igénybe, mint a Covid–19-pandémia előtt.

A nagysebességű közlekedésnek, valamint a regionális és intercity-vonatok széles kínálatának köszönhetően az egyik nagyvárosból a másikba való gyors közlekedés lehetősége eleget tesz a környezetre, a területekre és a közösségekre figyelmet szentelő, fenntarthatóbb turizmus iránti igénynek. Ezt a figyelmet osztja a True Italian Experience (magyarul: „Valódi olasz élmény”) digitális központ, melynek célja az olasz turisztikai piac népszerűsítése, terjesztése és fejlesztése: egy egyedülálló élményekből álló, az utazók szenvedélyeire és érdeklődési köreire épülő turizmus, mely mindig teljes mértékben tiszteletben tartja a fenntarthatóság és a társadalmi felelősség elveit.

A True Italian Experience vezérigazgatója, Maurizio Rota arról beszélt: „Egyre több turista veszi figyelembe a fenntarthatóságot. Ennek eredményeként a True Italian Experience olyan utazási csomagokat kínál, melyek célja a különböző olaszországi helyszínek összekapcsolása a vasút segítségével. Olyan, a térség felfedezését célzó csomagok állnak rendelkezésre, melyek a kerékpáros turizmussal és az elektromos mobilitással kombinálhatók, a fenntarthatóság és a társadalom tiszteletének elveivel összhangban álló, intermodális megoldásokat nyújtva.

A True Italian Experience hisz abban, hogy a fenntarthatóság egyaránt vonatkozik a környezeti és a társadalmi felelősségvállalásra. Ennek eredményeként az utazási csomagok az azokat az országszerte, kisvárosokban szétszórtan elhelyezkedő startup-vállalkozásokat részesítik előnyben, melyek olyan digitális perspektívából ápolják és fejlesztik a turizmust, ami más módon nem férne hozzá a piachoz. A True Italian Experience különösen nagyra értékeli azokat a turisztikai vállalkozásokat, együttműködéseket és induló vállalkozásokat, melyek Olaszország távolabbi területein is jelen vannak, és amelyek így a fenntartható és kíméletes turizmus fejlesztésére összpontosítanak.”

(Nyitóképünkön az olasz nemzeti vasút FS Trenitalia zászlóshajója, a Frecciarossa 1000 motorvonat, amely akár 360 kilométer per órás tempóra is képes. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek