A FlixBus elindítja a leghosszabb európai buszjáratot, ahol a járművek repce alapú biodízel üzemanyagot tankolnak

iho   ·   2022.11.03. 09:00
flixbus_szorakoztatas02

Brest és Grenoble között ingáznak. A két Volvo Bus 9700 emeletes távolságibusz a francia Saipol gyártotta, száz százalékban francia repcemagból készült Oleo100 biodízellel üzemel. Ez a diodízel közel hetven százalékkal csökkenti a szén-dioxid- és akár nyolcvan százalékkal a finomrészecske-kibocsátást.

A FlixBus és a Volvo Buses egy új együttműködési megállapodás keretében a repcéből készült Oleo100 biodízel használatának lehetőségeit teszteli. Az Oleo100 teljes mértékben megfelel a legújabb környezetvédelmi kritériumoknak, mivel megújuló biomasszát alakít át üzemanyaggá. A repcemag kipréselésével

  • GMO-mentes, a francia gazdaságokban az állatok takarmányozására szánt növényi fehérjéket, valamint
  • emberi fogyasztásra szánt repceolajat nyernek.

A Brest–Grenoble útvonalon Oleo100 üzemanyaggal közlekedő autóbuszok bevezetésével a Flixbus növeli bioüzemanyag-felhasználását Franciaországban. A vállalat már 2021 novemberében elindított két Oleo100 üzemanyaggal működő Volvo autóbuszt Nizza és Toulouse között. 2022 júniusában a FlixBus Vannes–Párizs között is Oleo100-zal hajtott Volvo járműveket vezetett be.

Napi egy utazás a Brest–Grenoble útvonalon évi 830 ezer megtett kilométert és 200 ezer liter elfogyasztott üzemanyagot jelent. Az útvonalon közlekedő két Volvo Bus 9700-as emeletes távolsági busz Oleo100-at használ, amely a francia Saipol cég által gyártott, repcéből készült biodízel. Annak köszönhetően, hogy a vonalon közlekedő két emeletes buszt Oleo100 üzemanyag hajtja, hetven százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt és nyolcvan százalékkal kevesebb finom részecskét bocsátanak ki, miközben a gázolajjal egyenértékű teljesítményt nyújt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek