A Griffek éjszakája

Kelecsényi István   ·   2016.02.03. 08:45
cim

(fotók: Kelecsényi István, MTI/Ujvári Sándor)

Újabb képességgel gyarapodott a Honvédség legkorszerűbb fegyverrendszerének a JAS-39 Gripen többfeladatú harci repülőgépek az alkalmazhatósága.

2015-ben hazánk légiereje (amely – a zuhanyhíradó szerint – az Összfegyvernemi Parancsokság megszűnése után, ismét különálló haderőnem lesz), két nagy feladatra vállalkozott. A magyar és a szlovén légtér védelmi feladatai mellett, szeptember 1. és december 31. között az 59/1 Puma harcászati vadászrepülő század négy repülőgéppel és 50–60 fős létszámmal vett részt a hasonló erejű német Eurofighter egységgel a Balti Államok Légirendészeti Missziójában. A feladatot honvédeink eredményesen ellátták. A repülőgépekkel 430 repült óra alatt 25 éles és 101 gyakorló elfogásuk volt, valamint több gyakorlatot is végrehajtottak.

A 2016-os esztendő első napjától pedig az Európai Harccsoport (4EBUG) légi támogatását végzi a magyar alakulat, szintén négy repülőgéppel. A feladat ellátásában a levegő–föld kiképzési repüléseken kívül a repülőgép-képességek területén is előre kellett lépni. Egyrészt beszerezték a Gripenek éjjellátó kompatibilis pilótafülkéivel használható, NVG (Night Vision Device – éjjellátó eszköz) szemüvegrendszert, amely az amerikai AN/AVS-9 binocurális (kétszemmel használható) műszer svéd megfelelője Flyghjalm 116 néven.

Az éjjellátó rendszerhez akkumulátoregység tartozik. Az NVG eszköz az éjjeli minimális szórt fényt erősíti fel, és ezzel teszi láthatóbbá az éjjeli repülés közben a külvilágot. A binocularban nincs saját fényforrás, tehát 0 luxos környezetben nem használható, azonban a hold, a csillagok és egyéb fényforrások általában a pilótáknak rendelkezésre állnak. A repülésben a pilótát az előzőekben leírt feladatok során, a külső környezet vizuális érzékelésében segíti, taktikai előnyhöz juttatva bizonyos körülmények között.

A földi támogatáshoz már csak egy dolog hiányzik, de az nagyon: a támadó fegyver. Jelenleg még mindig csak a Raytheon AGM-65 Maverick páncéltörő illetve repeszromboló fejrészű rakétái vannak raktáron, ezek mennyisége sem jelentős, mindkettőből húsz áll rendelkezésre. Hazánk beszerzett öt Litenning III célzókonténert, amelyekkel lézerirányítású támadófegyverek célbajuttatását lehet végezni, de a megrendelt Paveway II. típusú 125 és 250 kilogrammos bombakittek a hírek szerint még nem érkeztek meg. A bombakittekkel (amelyek leegyszerűsítve a Mk81 és Mk82 szabadesésű bombákra szerelt lézeres irányítófejek, valamint vezérelhető vezérsíkok) olcsóbban, nagyobb magasságból és távolságból komolyabb csapást lehet mérni, mint a viszonylag kis hatótávolságú és elsősorban páncélozott célok ellen kifejlesztett rakétákkal.

A gyakorló bombák valószínűsíthetően megérkeztek, ezeket minimális mennyiségben szerezték be, de bombavető gyakorlaton valószínűsíthetően még nem használták azokat, a fegyverfelfüggesztő pontokon, szárnytartókon sem voltak még láthatók.

Örüljünk az új képességnek, az elmúlt héttől hajózóink megkezdték az éjjellátó készülékekkel a éjszakai repülési gyakorlatait, de várjuk a lézerirányítású bombákat, amellyekkel a pilóták a földi csapatok támogatását, és egyéb levegő–föld feladatokat is – egy évtizednyi várakozás után – végre elláthatják, gyakorolhatják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek