A hárfa hídként is nagyon szép

iho/közút   ·   2022.12.11. 18:20
00_m44-hid_nivodijas

Idén az Építőipari Nívó Díjat Közlekedési létesítmény kategóriában az M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd kapta.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2022-ben huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma.

A mederhíd egyéni megjelenését a több, mint negyven méter magas, két négyszög keresztmetszetű, fél-ellipszis alakú, helyszínen épített vasbeton pilonnak köszönheti. Hárfa jellegű feszítőkábeles formavilága teljesen új megoldás, ez az első ilyen kivitelezésű híd Magyarországon. A rendkívül összetett erőtani hatások következtében a szerelés alatti, illetve az azt követő használati terhelésre kialakuló alakváltozások tervezése komoly kihívást jelentett a tervezőknek és a kivitelezőknek is: folyamatosan ellenőrizni kellett a tervezett és a helyszínen mért adatokat, eltérés estén azonnali és részletesen kidolgozott megoldásokat kellett alkalmazni a tovább-haladás feltételeként. A szokatlan és rendkívül látványos esztétikai megjelenésen túl így egy olyan tapasztalati adatokra épülő új statikai számítási technikára tettek szert a résztvevők, amivel a tervezők és a kivitelezők egyaránt jelentős új ismereteket és képességet szerezhettek.

  • Építtető és lebonyolító: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
  • Tervező: Út-Teszt Kft.
  • Generálkivitelező: Duna Aszfalt Zrt.
  • Alvállalkozó: A-Híd Zrt., Hódút Zrt., Steel Millennium Kft.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek