A koronavírus-járvány óta a legerősebb hónap Ferihegyen

iho/repülés   ·   2021.09.18. 12:00
a_liszt_ferenc_nemzetkozi_repuloteren_teszteltek_a_legujabb_generacios_testszkennert_2

Augusztusi adatok: napi 23 ezer utas, a célállomások száma közelíti a Covid előttit. Sürítik a 100-as buszt. Új testszkenner: csak sétáljunk át rajta.

Emelkedő utasszám és továbbra is stabil légiáru-forgalom jellemezte a nyár utolsó hónapját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Augusztusban 702 ezer 524 fős utasforgalmat bonyolított a repülőtér, ami a 2020-as év azonos időszakához képest 78 százalékos növekedést jelent. Így összesen, a nyár három hónapja alatt 1 millió 507 ezer 79 utas fordult meg a repülőtéren, ami a tavalyi nyárhoz képest több mint 92 százalékos növekedés. A koronavírus-járvány kialakulása óta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az augusztusi volt a legerősebb hónap utasszám tekintetében, adja hírül a reptérkezelő.

Az utasforgalom-növekedés a napi utasszámokon is meglátszik; míg az év első harmadában napi 2000 volt, addig augusztusban már átlagosan 23 ezer főre emelkedett a napi utasszám a budapesti repülőtéren. A 2019-es év augusztusi hónapjában elérhető célállomások közel 80 százaléka már visszaépült; az utazni vágyók jelenleg 106 célállomás közül válogathatnak, ami a következő hónapokban akár 120 desztinációra is bővülhet.

(fotók: Budapest Airport)

Az augusztusi cargoforgalom továbbra is stabil; 15 ezer 697 tonna légiárut kezelt a budapesti repülőtér, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 58 százalékos növekedést mutat.

Gyakrabban és bővített üzemidővel közlekedik a 100E repülőtéri buszjárat

Az egyre növekvő utasforgalommal összhangban a 100E repülőtéri buszjárat szeptember 11-től a Deák Ferenc tér–Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér útvonalon már 20–30 percenként közlekedik. A Deák Ferenc téri megállóból az első busz 3:30-kor, a repülőtérről 4:10-kor, az utolsó járat a belvárosból 00:00-kor, a légikikötőből pedig 00:35-kor indul; a 100E mostantól tehát a kora hajnali és a késő esti gépekhez is közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosít.

A buszok a repülőtér felé csak a Kálvin térnél állnak meg (az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 3:32-kor és 4:02-kor az Astoriánál is megállnak), míg a Deák Ferenc térre tartó autóbuszokról a Kálvin téren kívül az Astoriánál is le lehet szállni. A pontos menetrendről és a jegyvásárlás részleteiről a Budapesti Közlekedési Központ honlapján olvashatnak.

 

Nyitott üzletekkel és parkolókkal várja utasait a budapesti repülőtér

Újra a járvány előtt megszokott nyitvatartással üzemel a repülőtéri üzletek többsége.

A repülőtéri parkolók – a Business Parkoló kivételével – újra teljes körűen az utasok rendelkezésére állnak. A Budapest Airport által üzemeltetett parkolók a terminálépület közvetlen közelében helyezkednek el, így az minden parkolótól rövid sétával, fedett járdákon könnyedén megközelíthető. A Holiday Parkoló és a Holiday Lite Parkoló ideális választás hosszú távú parkolás céljából. Online foglalás esetén még kedvezményesebb áron biztosítható a védett parkolás az utazás idejére.

A parkolási szolgáltatást készpénzes és bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni, a könnyen kezelhető automatáknál a repülőtéren vagy a Budapest Airport honlapján, ahol kényelmesen és kedvezményesen lehet parkolóhelyet foglalni és fizetni. Emellett kézi autómosás szolgáltatásunk is elérhető, amelyet zöld technológiával, a kocsikulcs átadása nélkül végeznek.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tesztelték a legújabb generációs testszkennert

Augusztusban a Budapest Airport az elsők között tesztelhette a Rohde & Schwarz GmbH által fejlesztett újgenerációs testszkennert, a QPS Walk2000-t, ami lehetővé teszi a biztonsági ellenőrzést gyaloglás közben. A biztonsági szkenner óránként közel 1000 utas átvizsgálására is képes, mivel a korábbi technológiával ellentétben nem szükséges megállni és felvenni azt a pozíciót, amelyben a készülék megfelelően ellenőrizni tudja az utast, ezáltal gyorsabbá és kényelmesebbé téve az átvizsgálási folyamatot.

A QPS Walk2000 biztonsági szkenner nagy felbontású, háromdimenziós, valós idejű információkat nyújt. Az új generációs berendezés fémtárgyak, gélek, folyadékok, kerámiák, műanyagok, porok és egyéb anyagok azonnali felismerésére képes. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a testszkenner megtanulja felismerni például a szemüveget és az övet, így ezen tárgyak detektálásakor nem küld jelzést.

A Budapest Airport fenntarthatósági és digitalizációs szempontokat is figyelembe véve elkötelezett, hogy tapasztalatokat gyűjtsön a jövő lehetséges technológiáiról. A tesztelés célja volt emellett, hogy a repülőtéri szkennereket fejlesztő gyártó visszajelzést kaphasson legújabb, bevezetés előtt álló berendezéséről és ezáltal további újításokat végezhessen, hogy az eszköz a lehető legjobb formában kerüljön a piacra. A 2021 júliusában megjelent biztonsági szkenner működését a repülőtér-üzemeltető a magyar légiközlekedési hatóságokkal közösen kialakított, rendkívül szigorú és felügyelt tesztelési eljárás során próbálhatta ki. A budapesti repülőtér utazóközönsége a nyár utolsó hónapjában találkozhatott a csúcstechnológiájú berendezéssel, mely időszakban összesen 6000 utas átvizsgálása zajlott a QPS Walk2000 testszkenner segítségével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.