A lengyel kerékpárosok<br>fekete éve

iho/biztos út   ·   2012.05.02. 17:00
kiskep

Lengyelország nemzeti autópálya- és útigazgatósága jelentéséből kiderült, hogy 2011-ben az előző évi statisztikánál 12 százalékkal többen, egészen pontosan 314-en vesztették életüket kerékpározás közben. Összesen 4654 balesetet regisztráltak a hatóságok, ebből 4142 esetben a biciklista könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedett – írja az Infobike lengyel szakportálra hivatkozva az Eltis.

A baleseti statisztika zuhanórepülésének legfontosabb oka éppen az, hogy a kerékpárosok száma meredeken növekszik Lengyelországban. Mindehhez hozzájárult a szokatlanul biciklisbarát időjárás is: 2010-ben a januári átlagos középhőmérséklet még mínusz hét fok körül alakult, 2011-ben pedig már alig süllyedt az átlaghőmérséklet fagypont alá az év első hónapjában. Az enyhe telet később csapadékmentes ősz követte, így a nagyvárosokban egyre népszerűbbé várt a kerékpározás.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a szomszédos Németországban is növekedett a kerékpáros sérültek száma.

Figyelmetlen jobbra kanyarodás: visszatérő kerékpáros baleseti ok. A kerékpársáv megfelelő kiépítésével, valamint figyelemfelkeltő táblákkal kiküszöbölhető a balesetveszély<br>(fotó: eltis.org)

A balesetek zöme leszorításos jellegű, tehát az azonos irányban haladó kerékpáros és a személyautó oldalról csapódik egymásnak. Elsősorban a helytelen előzés, az előny megtagadása, illetve a figyelmetlen, esetleg irányjelző nélküli kanyarodás áll az ütközések hátterében.

Ugyanakkor visszaszorulóban vannak Lengyelországban az ittas vezetésre és kivilágítatlan éjszakai közlekedésre visszavezethető balesetek.

Kapcsolódó hírek