A meggondolatlan vonatritkítás ellen demonstráltak

Vörös Attila   ·   2012.04.04. 07:00
400

A balassagyarmati vasútállomás előtti térre hirdette meg demonstrációját Balassagyarmat önkormányzata és a Vasutasok Szakszervezete. A demonstráció célja a tiltakozás kifejezése a Balassagyarmat térségét sújtó, átgondolatlan vasúti járatcsökkentés ellen. A járatritkításról nem kérdezték meg a helyieket, sőt hivatalos értesítést máig nem kaptak a vonatok számának csökkentéséről. Nemcsak a vasutasok állása, hanem a munkába vasúton járók megélhetése is veszélybe került a tervezett menetrend-módosítással. A tüntetésre mintegy háromszázan mentek el.

Mellékkocsival csattog a Bézé az Ipoly partján Ipolytarnóc felé, a visszaúton a demonstrációt megelőző közös vonatozás miatt kell a pluszkapacitás<br>A képre kattintva megtekinthetik galériánkat!<br>(fotók: Vörös Attila)

Április 15-től a váci vonalon tíz, az aszódin nyolc, az ipolytarnócin pedig tizenhat vonat szűnik meg. A Palóc IC-t szintén kihúzták a menetrendből, a főváros Balassagyarmatról nem lesz többé átszállás nélkül elérhető az új menetrendben vasúton. A 34 kihúzott vonat 46 százalékos vonatszámcsökkenést jelent, ez még a mostani pusztításban is országszerte egyedülálló.

Gyors fordulás után indul is Aszódról a közvetlen Keleti pályaudvar–Balassagyarmat járat

Miközben a térség politikusai Desiro motorvonatokról és losonci átmenetről álmodoznak, a fejlesztés helyett a már-már szokásos hideg zuhany következik. A demonstráción részt vett Ipolytarnóc és Balassagyarmat polgármestere, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), a Vasutas Szakszervezet (VSZ) és a Civitas Fortissima civilszervezet. A felszólalók fő mondanivalóját képgalériánkban olvashatják el.

Háromszázas tömeg gyűlt össze a balassagyarmati vasútállomás előtt

Kapcsolódó hírek