A papírmentes konténerszállítás felé tart Oroszország

iho/vasút   ·   2020.08.24. 15:00
rzdlogistics_kontener

Az Oroszországi Vasutak (RZSD) egyre nagyobb mértékben digitalizálja a konténerek fuvarozásához szükséges adminisztrációt.

Az RZSD 2019 szeptemberében indította el Intertran elnevezésű projektjét, mellyel bevezette az elektronikus fuvarleveleket a konténerek szállításához. A rendszert elsősorban az ázsiai, csendes-óceáni országokból, például Japánból és Dél-Koreából Európába induló tranzitfuvaroknál alkalmazzák. A projekt máris fel tud mutatni részeredményeket: az RZSD az ország keleti területén üzemelő, Távol-keleti Vasút (DVZSD) elnevezésű leányvállalatánál 2019 végén a konténereknek csak kilenc százaléka utazott digitális adatfeldolgozással, ez bő fél évvel később, idén júliusra már 74 százalékra ugrott.

Az RZSD szerint idén jelentős mértékben növekedett a papírmentes ügymenet: a DVZSD-nél év eleje óta több mint 11 ezer 400 elektronikus szállítólevelet adtak ki. A csúcsot július jelentette 2500-nál is több e-fuvarlevéllel – viszonyításképp az év első három hónapjában összesen bő 2200 elektronikus fuvarlevelet állítottak ki. A társaság a jelentős növekedést azzal indokolja, hogy az ügyfelek a koronavírus-járvány miatt egyre inkább a szállítási dokumentumok távoli feldolgozását választják.

A digitalizáció felé fordult az RZSD logisztikai leányvállalata, az RZD Logistics is, mely az állami vállalatcsoporton belül elsőként kezdte el alkalmazni saját, CRM elnevezésű rendszerét, továbbfejlesztve ezzel ügyfélszolgálati szolgáltatásait. A megoldásnak köszönhetően a logisztikai szolgáltató javíthatja az ügyfelekkel folytatott kommunikációt, mivel számos folyamat automatikussá vált. Az új rendszerrel az RZD Logistics egy újabb lépést tett az úgynevezett big data, vagyis a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozása felé. A CRM által minden ügyfélhez tartozik egy saját online szekrény, mely többek között az üzletekhez, a szállításokhoz és a szállítási megoldásokhoz tartozó adatokat tartalmazza. Mindezeket új online szolgáltatások fejlesztéséhez fogják alkalmazni a B2B (Business to Business, vagyis a vállalatok közötti üzletek) szegmensében. Az RZD Logistics a CRM rendszert a vasúti üzem más belső rendszereibe is tervezi integrálni – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek