A reális szuperszonikus, alaposan átdolgozott tervek

iho   ·   2020.04.26. 12:00
cim

Van olyan repülőgépgyártó, amely nem kételkedik abban, hogy a gépére szükség lesz a koronavírus utáni korszakban is, igaz, ez a gép még csak a komputeres tervezési szakasz végére ért, viszont már azt is tudni, hol fogják készíteni.

Portálunk már jónéhány éve foglalkozik a szuperszonikus polgári gépek újjáéledésével, amely azonban nem egy Concorde-méretű és funkciójú konstrukcióban, hanem feltehetően üzleti gépként jelenik meg először. És már 2011-ben azt írtuk, hogy a különféle koncepciók közül az Aerion látszik leggyorsabban megvalósíthatónak, mert a program céljai viszonylag visszafogottak a számos, két-háromszoros hangsebességgel számoló álomtervhez képest. A maximális sebessége Mach 1.5 körül alakulna és a felhasználandó technológia nem rugaszkodik el a ma is hozzáférhetőktől.

Az Aerion a korábbi tervek szerint

Időközben az Aerion tervei is sokat változtak, mint ahogy a vállalkozás mögött álló cégek is: 2014-ben az Airbus szállt be a programba, majd mégis leállította a részvételét, egy évvel ezelőtt viszont a Boeing csatlakozott, és a jelek szerint az amerikai óriáscég technológiai részvétele inkább meghatározza a fejlesztést, mint a korábbi európai partner. Ugyancsak a vállalkozás mögé állt a General Electric a katonai típusokkal rokon GE Aviation Affinity hajtóművel – korábban a Pratt & Whitney hajtóműveivel tervezték a gépet.

Az Aerion mindig is háromhajtóművesként szerepelt a tervekben, és jónéhány éven át egyfajta elrendezésben láthattuk a gépet a cég fantázia-ábrázolásain, egy-egy hajtóművel a szárnytövekben, a harmadikkal hátul a függőleges vezérsík-tövében, a szárnyak trapéz-alaprajzúak, T-vezérsíkkal.

Nemrég azonban egy alaposan áttervezett változatról látott napvilágot két ábrázolás: a törzskiképzés alapvetően az eredeti a hosszú és keskeny orrkúppal, a gép azonban delta-szárnyakat kapott. Két hajtóművet meglepően konvencionális módon a szárnyak alsó felületéhez simulva látunk, a harmadik marad a függőleges vezérsík tövénél, a beömlőtől enyhe S-alakban kerül a levegő tovább, a fúvóka már a törzs vonalának meghosszabbításában dolgozik, a vízszintes vezérsík lekerülhetett a függőleges tetejéről közvetlenül a hajtómű fölé-mögé. A hajtóművek a sebességnek megfelelően automatikusan változó geometriájú beömlőket kapnak.

Deltaszárny, rövidebb törzs, és más változások

Összességében úgy tűnik, könnyebben megépíthető gépről lehet szó, amelynek ráadásul már a korábbiaknál jóval nagyobb szárnyai vannak, és ha azok tartalmazzák a tüzelőanyag-tartályokat, akkor feltehetően a gép több kerozint vihet magával, nagyobb lehet a hatótávolsága. A nagyobb szárnyfelület és a hosszabb be- és kilépőél lehetőséget ad komolyabb szárnymechanizációra, vagyis a gép repülőtulajdonságai kisebb sebességnél kedvezőbbek, a farokrész kialakítása és az új szárny révén pedig rövidebb lehet a törzs. A gép kisebb állásszöggel közelíthet a pályára, ami erősen megkönnyíti a pilóták dolgát – gondoljunk csak arra, hogy a Concorde-nak lehajtható orrkúpot kellett tervezni, hogy a személyzet lássa a pályát a landolás utolsó szakaszában.

Ennek pedig az is külön jelentőséget ad, hogy az Aerion kezdettől fogva azt tűzte ki célul, hogy a mostani szigorú, és várhatóan később még szigorúbb zaj- és kibocsátási normáknak is megfeleljen, tehát fel- és leszállás közben, a repülőtereken és azok környékén is képes legyen viszonylag csendesen és közben stabilan repülni. A repülési profil lényege, hogy a szárazföld fölött az Aerion a hangsebességet közelítve, de azt át nem lépve utazna, és a tengerek (óceánok) fölött gyorsítana Mach 1.4-re, méghozzá utánégető nélkül.

A hajtóművek a szárnyhoz simulnak, eltűnt a T-vezérsík

Az Aerion tizenkét utassal tíz óra alá csökkentheti például a New York–Fokváros repülést, ami egy „szokványos” géphez képest vagy három óra negyven perces időmegtakarítást jelent.

Az Aerion ugyancsak most hozta nyilvánosságra, hogy a gyártás helye a floridai Melbourne lesz, az eredeti ütemterv az első felszállást 2024-re teszi, a kérdés persze megint csak az, hogy a járvány okozta bonyodalmak ezt a határidőt mennyire veszélyeztetik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.