Scania: növekvő részesedés Európában és Latin-Amerikában

iho   ·   2014.02.01. 10:16

A Scania elnök-vezérigazgatója Martin Lundstedt beszámolója szerint a Scania üzemi eredménye 2013-ban 8 milliárd 455 millió svéd koronát tett ki. Úgy fogalmazott: mind az értékesített járművek mennyisége, mind a szervizbevételek tekintetében rekordösszeget realizált a vállalat, ám az erős svéd korona és a piacon tapasztalható árverseny negatív hatással voltak az eredményekre.

A Scania az európai és a latin-amerikai piacon is növelte piacrészét. Európában az utolsó negyedévben a tehergépkocsikra leadott rendelések mennyisége csökkent, a harmadik negyedévre előrehozott Euro 5 minősítésű járművek beszerzése miatt. A Scania Európában erős piaci pozíciót tudhat magáénak az Euro 6-os termékek terén. Latin-Amerikában a rendelésállomány kielégítő szinten maradt a negyedik negyedévben, míg Oroszországban valamelyest csökkent – áll a cég tavalyi évet elemző jelentésében.

Európának és Latin-Amerikának köszönhetően a buszok rendelésállománya növekedett az előző negyedévhez képest. A motorok rendelésállományának alakulásában jelentős szerepe volt a 2014-ben életbe lépő új károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A Scania továbbra is nagy hangsúlyt fektet szerviz-szolgáltatásai fejlesztésére és ezen a területen piacrészének növelésére. Ennek köszönhetően itt 2013-ban rekordszintű eredményt ért el a vállalat.

Ezek után az idei tervek kevesebb rendelésről, és kevesebb munkaerőről szólnak. 2014 első negyedévében a gyártási mennyiséget az alacsonyabb rendelésállományhoz igazítja a Scania. Többek között a megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkaerő létszámát 300 fővel csökkenti a svéd gyártó. A cég abban bízik, hogy üzletfelei most már lassan lecserélik, frissítik flottájukat.

A svéd gyártó hosszútávon kedvező növekedési lehetőségeket lát és folytatja az évi 120 ezer jármű legyártása elérése érdekében elindított kapacitás-bővítését.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek