A Škoda nyerte a nagy prágai villamostendert

Korcsmáros Gábor   ·   2023.11.11. 15:25
15T

Még kétszáz ForCity Plus villamost szerez be a cseh főváros 265 milliárd forintot érő cseh koronáért.

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) bejelentette, hogy az összesen kétszáz új villamos beszerzésére irányuló versenypályázaton a cseh Škoda Transportation járműgyártó győzött. A kontraktus értéke 16,6 milliárd cseh korona, azaz 265 milliárd forint. A járműgyártó a Prága utcáin már jól ismert, Škoda 15T ForCity típusnak a továbbfejlesztett változatát, a ForCity Plus verziót szállítja le a megrendelőnek.

A szerződés negyven járműre szóló kötelező érvényű megrendelést ír elő (húsz jármű leszállítása 2025 végéig és húsz jármű leszállítása 2026 végéig), a fennmaradó százhatvan jármű lehívására pedig 2027-től opcionálisan van lehetőség. Ha ez megtörténik, akkor évente legfeljebb harminc járművet lehet majd rendelni. Egy villamos ára így 82,5 millió cseh korona, azaz 1,3 milliárd forint.

A nagy villamostenderben előbb öt induló volt: Škoda Transportation, Stadler, Pesa, Alstom és a Siemens. Később a két utóbbi visszalépett, a Pesa pedig nem felelt meg a megadott kritériumoknak, így már csak két induló közül került ki győztesen a Škoda. Az új villamosok 32 méter hosszúak lesznek, 220 utas befogadására alkalmasak, az ülőhelyek száma hatvan. Érdekesség, hogy még azt is előírták, hogy az ülések legalább hatvan százalékának a menetirányban kell lennie.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek