A szabály, az szabály, még ha...

Garai Szakács László   ·   2015.03.10. 11:02

Az év egyik leggorombább utasnevelését adta elő egy szegedi villamosvezető és az év egyik legkockafejűbb válaszát ennek kapcsán a Szegedi Közlekedési Társaság „sajtóosztálya” – az idézőjelre azért van szükség, mert igazából ilyen (még) nincsen.

A delmagyar.hu írta meg, hogy rendőrt akartak hívni egy kisgyerekes anyukára, mert a kislányának vásárolt biciklit villamossal akarta hazavinni. A gyereknek frissen vásárolt „kerékpárt feltettük a négyes villamosra a végállomáson, de a vezető azt mondta, le kell szállnunk. Egészen pontosan hátraförmedt: »Nem veszi észre, hogy maguk miatt nem indulunk?«” Ám ezzel még nem volt vége. A villamosvezető ugyanis „néhány perc múlva egy telefonnal érkezett, a vonal túlvégén lévő diszpécser pedig már azzal fenyegette az anyukát, hogy rendőrt hívnak, ha nem szállnak le.”

A lap megkereste a Szegedi Közlekedési Kft. sajtóosztályát, amely – kényelmi szempontokból – az utazási feltételeket idézte. E szerint „a helyi, menetrend szerinti közösségi közlekedési eszközökön minden utas legfeljebb 2 darab, 40×50×80 centiméter méretet meg nem haladó, egy személy által hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve 1 darab szánkót, 1 pár sílécet, 1 köteg facsemetét, 1 darab gyermekkocsit, 1 darab rokkantkocsit díjmentesen szállíthat. Az az utas, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe, (...) szabálysértést követ el, ezért pótdíj fizetésére kötelezett, és az utazásból kizárható.”

Az SZKT azzal is indokolta a döntés helyességét, hogy a kerékpár szállítása „balesetveszélyes lehetett volna a többi utas számára, hiszen olyan hely nincs kialakítva a járműveken, ahol az biztonságosan, lerögzítve szállítható lett volna”.

Muszáj egy szerkesztői kommentárt tennem: az utazási feltételekben engedélyezett tárgyakat sem lehet egyetlen SZKT-járművön sem LERÖGZÍTVE – kiemelés tőlem – szállítani, ahogy azt is számtalanszor láttam, ahogy a villamosvezetők (valószínűleg) a saját kerékpárjukat szállítják a szerelvényeken.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek