A szarajevói drótkötélpálya 2013-ra ismét működik

MTI   ·   2011.12.19. 08:46

Szarajevóban 2013-ra svájci segítséggel helyreállítják a délszláv háborúban súlyosan megrongálódott drótkötélpályát, amely a bosnyák főváros egyik szimbóluma volt. A kirándulókat vitte a város fölött magasodó hegyre, a Trebevicre. A Matterhorn völgyében fekvő Grächen svájci városka 8 millió eurós (csaknem 2,5 milliárd forint) ajándéka lesz a felújítás – számolt be honlapján a szarajevói székhelyű Al Jazeera Balkan televízió.

A svájci hadsereg szervezésében, november 16-án és december 14-én 19 kamion szállította Svájcból az alkatrészeket a pályához. A következő szállítmány 2012. januárban érkezik meg az EUFOR bázisára, a Szarajevó melletti Butmirba. A drótkötélpályán a kabinok az első utasokat a Trebevicre a tervek szerint 2013 közepén viszik majd fel.

A kirándulók a drótkötélpályán 12 perc alatt jutnak majd föl a népszerű pihenőhelyre. A kabinokban óránként 1200 embert szállíthatnak Szarajevó központjából a Trebevicre, ez azt jelenti, hogy 130 ezer ember juthat könnyen a völgykatlanban fekvő városból a hegyi kirándulóhelyre évente – olvasható a honlapon.

(fotó: Markus Rumpold őrmester, EUFOR)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.