A tavalyi kedvenc képem

Vörös Attila   ·   2015.01.12. 18:45
400makk

A met.hu szerint a nyári napforduló 2014-ben június 21-én, pontosan reggel 7 óra 4 perckor volt. A nap 4 óra 45 perckor kelt és 20 óra 46-kor nyugodott. Két barátommal 20-áról 21-ére virradóra felkerekedtünk, hogy a nagylaki sódervonatot lefotózzuk. A személyvonatok miatt itt éjszaka rakodták ki a sódert, a rakott tehervonatok délután-kora este közlekedtek Hódmezővásárhelyről Makón át Nagylakra. A makói töltésnél levő fotóhelyen mégis inkább az üres vonat mutatott jól, ez azonban nagyon korán járt. A szerelvény a kirakása után hajnali fél 5-ig Apátfalván aludt, majd bejárt Makóra. Itt gyors irányváltás után folytatta az útját Vásárhely felé 5 után nem sokkal. Márpedig ilyenkor igazi napsütés csupán 2-3 héten át van a nyáron.

A képeink ekkor jól sikerültek (ide kattintva megtekinthetik őket), én azonban nem voltam teljesen elégedett. Motoszkált még egy fotóhely a fejemben, ahova mindenképp vissza akartam térni.

Aztán két héten át vagy nem volt napsütés, vagy más elfoglaltság miatt nem tudtam visszamenni. Július 8. reggelére végre napsütést jósoltak, bár a fátyolfelhőket is beígérték. Ezúttal egyedül indultam el vonattal és biciklivel – Hódmezővásárhelyig vonattal, onnan a kétkerekűvel. Éjszaka a földeáki nyílt vonali rakodást lefotóztam, itt Sulzer dolgozott. Amikor meguntam, eltekertem Apátfalvára megbizonyosodni, hogy ott a vonat. És az is érdekelt, hogy a szerelvényt továbbító két Bobó közül melyik, a piros vagy a zöld van elől.

Hát ez nem jött be, a vonat nem volt ott Apátfalván. Abban biztos voltam, hogy létezik a szerelvény, hiszen több vasutas is megerősítette, hogy kimentek ezen az éjjelen is rakodni. Egy darabig még várakoztam Apátfalván, aztán amikor hajnalodott, inkább visszamentem Makóra. Megkérdeztem, mi van a tehervonattal, azt mondták, öt perc és beér. Szerencsére tíz perc is volt, így még épp kiértem az állomásról a töltésre, amely alatt kisvártatva el is döcögött a vonat.

Július 8-án 4:54-kor kel a nap, 9 perccel a két héttel azelőtti állapot után. A felhők közben már észak-nyugatról közeledtek, de a felkelő nap szép színűre festette őket. A vonat érdekesebb vége pontosan ekkor, 4:54-kor ért mellém – persze a világosodás nem egy pillanat alatt következik be, de ekkor tényleg megjelent a narancssárga napkorong a horizonton.

Makóra érkezik Nagylak felől az üres sódervonat<br>(fotó: Vörös Attila)

Mire irányt váltottak Makón, tökéletesen kisütött a nap, így az eredetileg betervezett képet is sikerült elkészítenem. Aztán már a felhők kerültek fölénybe, így aznap több napos fotót nem is sikerült készítenem. De ez nem is érdekelt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek