A tető új, a födém a régi

iho   ·   2016.01.09. 13:45
00kicsi

Lassan már három éve lesz, hogy vadonatúj, pompázatos tetőszerkezetet kapott az eddig igencsak elhanyagolt képet mutató ferencvárosi felvételi épület. Azonban, ha betérünk a váróterembe, siralmas látvány: kibontott álmennyezet, aládúcolt födém fogad. Egyik olvasónknak is „feltűnt”, meg is kérdezte tőlünk:

„Nem tudjátok, hogy a Ferencvárosi pályaudvar épülete miért lett félbehagyva? Kívülről felujították, belül a váró már lassan évek óta állványokal teli, ideiglenes pénztár meg a külső falon egy ablak. Miért újították fel kívül, ha belül használhatatlan?”

Ferencváros felvételi épülete 2013-ban, a külcsín szép... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Kemsei Zoltán)

Megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációt kérdéssel, a következőket válaszolták: „Ferencváros állomás felvételi épületének tetőszerkezete felújításra szorult, amelyet a MÁV saját beruházása keretein belül 2013 első félévében elvégeztetett. A fedélszerkezeten tapasztalható elváltozások miatt azonban 2015-ben statikai felülvizsgálatot készítettünk, amely tervezői és kivitelezői hibákat állapított meg. Az esetleges veszély megelőzése és az utasok biztonsága érdekében az adott szakaszt aládúcoltuk, az érintett területeket elkerítettük. A végleges megerősítésre csak egy újabb beruházás keretein belül kerülhet sor. Ennek engedélyezési és kiviteli terve 2015-ben elkészült, jelenleg folyamatban van a beszerzési eljárás előkészítése. A saját forrásból tervezett megerősítési munka várható befejezése 2016 év vége.”

Ahogy a várótermi pletyka mondja: a vadonatúj (nem korhadt) gerendákat, ácsolatot, és a friss, hiánytalan cserepeket egész egyszerűen a megviselt födém már nem bírja el, talán egy tervszerű, teljes felújítás lett volna az üdvös, már 2013-ban.

De nemcsak a ferencvárosi felvételi épület van hasonló állapotban. Mende évek óta talán még mindig fóliával van becsomagolva. Itt ezt nem lehetett megtenni, mert Mendével ellentétben nem üresen áll az épület, hanem nagyon is használják.

Na meg jobban szem előtt is van...

* * *

Indóház Online – Hivatlan oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a holdon, a síneken vagy a sínek mellett, a tűzön vagy a vízen történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek