A tizedik elefánt is Litvániában van

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.25. 10:20
kiskep

A cseh járműgyártó óriáscég osztravai leányvállalata, a Škoda Vagonka sikeresen átadta a tizedik kétszintes villamos vonatát – amit Csehországban hivatalosan is CityElefántnak neveznek. A litván vasúttársasággal kötött beszerzési szerződés értéke meghaladja a 2 milliárd koronát (22,2 milliárd forint).

fotó: Škoda

A Litvániában 575-ös sorozatú kétszintes, két- és háromrészes villamos vonatok a Vilnius és Kaunas közötti vasútvonalon közlekednek, nagyban javítva az utazási komfortot. A szerelvények légkondicionáltak, alacsony padlósak, belső és külső figyelőkamerákkal is el vannak látva, továbbá az alsó szinten gyerekkocsik, kerékpárok és nagyméretű poggyász szállítására alkalmas tér is van. A vonatok teljes mértékben illeszkednek a Balti ország éghajlatához, képesek ellenállni a viszonylag nagy hőmérsékletkülönbségeknek, valamint a magas páratartalomnak. A Škoda Vagonka a szállítást követően a szerződés értelmében még a vonatok garanciális karbantartását, esetleges javítását is elvégzi.

Az 575-ös sorozatú villamos vonat alapszerelvénye háromrészes (motorkocsi-betétkocsi-vezérlőkocsi), 79 200 miliméter hosszú, 4 635 miliméter magas, 2 820 miliméter széles, 304 ülőhely található benne, teljesítménye 2 000 kilowatt, végsebessége pedig 160 kilométer per óra, myomtávolsága természetesen 1 520 miliméter. A cseh elefántcsalád tagjai Csehországon és most Litvánián kívül még Szlovákiában és Ukrajnában közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek