A vártnál gyorsabban terjed a rolleres közlekedés a magyarországi utakon

MTI/iho   ·   2023.05.01. 19:45
roller

A Jövő Mobilitása Szövetség két évvel ezelőtti előrejelzése 2023-ra 30–40 ezer rollerrel számolt, a gyors közlekedési eszköz azonban sokkal nagyobb számban terjedt el, és napjainkban már 80–100 ezer rollerrel közlekednek az emberek. 

Ebből mintegy 25 ezer bérelhető roller, a többi magántulajdonban van; a mikromobilitási piac bővülésének oka, hogy kinőtték az emberek a nagyvárosokat, amelyek a mainál több autót már nemigen képesek befogadni. Ahhoz, hogy az emberek mégis hatékonyan tudjanak közlekedni, egyre többen váltanak át autóról mikromobilitási eszközre. Előnye leginkább a gyorsaság: csúcsidőben a dugók miatt autóval körülbelül fél óra leforgása alatt megtett utak rollerrel 8–10 percre csökkennek.

A szövetség ajánlása szerint a fenntartható városi közlekedésben minden élethelyzetnek megvan a leghatékonyabb mobilitási módja, hiszen mindenki ismeri az első és utolsó kilométer problémáját: eszerint, bár a tömegközlekedés megfelelő választás lenne, de a buszig, villamosig vagy a busztól, villamostól kilométeres gyaloglás vár az utazóra. Más esetben autóval menne a közlekedő a belváros határáig, ahol még könnyen parkolhat, de onnan még pár kilométert tovább kellene utaznia.

Ezekre a szituációkra javasolják a szövetség szakértői a mikromobilitási eszközök, a rollerek, kerékpárok, gördeszkák, görkorcsolyák igénybe vételét. Sugár Istvánt, az elektromos rollerekkel foglalkozó E-twow Magyarország üzletvezetője szerint amíg egy belsőégésű dízelmotor átszámítva egységnyi energia felhasználásával 1,6 kilométert tesz meg, addig az elektromos autó 6,6 kilométert, míg az elektromos roller ugyanennyi energiával mintegy 130 kilométert gurul. Természetesen nem minden élethelyzetben megfelelő a roller választása, de a jelenleginél biztos, hogy többen tudnák autós közlekedésüknek egy részét kiváltani vele. Az autók ugyanis egyre nagyobbak, egyre több helyet foglalnak el, noha átlagosan csak 1,4 ember ül bennük. Ráadásul egy autónak kialakított parkolóhelyen akár tíz elektromos roller tárolható el.

A  biztonságos rollerezésről szólva, ezeket az eszközöket használva is be kell tartani a KRESZ-szabályokat, sőt figyelni kell arra is, hogy ez egy nagyon csendes, új közlekedési forma, így észrevehetőnek kell lennie annak, aki ilyet használ. A Jövő Mobilitása Szövetség azt javasolja, hogy a rollerezők, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek, viseljenek bukósisakot, annak ellenére, hogy szabály nem írja elő a védőfelszerelések használatát, valamint alkalmazkodva a kerékpárok megengedett sebességéhez, óránként legfeljebb 25 kilométeres sebességgel közlekedjenek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek