A vasút európai éve: online fórummal indult az egész évben tartó kampány

iho/vasút   ·   2021.03.29. 19:40

Az Európai Parlament és az Európai Tanács tavaly decemberi határozata alapján 2021-et a vasút európai évének jelölték ki. Az Európai Bizottság és portugál EU-elnökség szervezésében a mai napon online eseménnyel indult az egész éves kampány, amelynek legfőbb célja a vasút, mint a biztonságos és fenntartható közlekedési mód népszerűsítése. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a CER alelnökeként vett részt a vasút európai éve nyitóeseménye keretében szervezett panelbeszélgetésen.

A panelbeszélgetés elsősorban a modern szolgáltatások, intelligens mobilitás és a közlekedési módok integrációja témakörében zajlott.

Homolya Róbert bevezetőjében rámutatott, hogy a közlekedési módok közül a vasút mindössze egy százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, míg a személyszállításban tíz százalék, az árufuvarozásban pedig húsz százalék a piaci részesedése. Kiemelte, hogy az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút nagyobb piaci részesedést ér el. Ehhez a COVID-19 alatt is bizonyítottan a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak versenyképesebbé kell válnia, amit modern és intelligens szolgáltatások nyújtásával tud teljesíteni. Mindezen célkitűzések elérésében a digitalizáció a legfontosabb eszköz, amelynek ütemét gyorsítani szükséges. Ezen a területen a politikai döntéshozóknak és a jogalkotóknak is komoly kötelezettségeket kell vállalniuk. A határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése.

A digitalizáció eszköz arra, hogy az utasok számára vonzóbb közlekedési móddá váljon a vasút. A digitális jegyértékesítés lehetővé teszi, hogy akár különböző közlekedési eszközökre egy időben lehessen jegyet váltani. A közlekedési módok közötti integráció szintén fontos a vasút részarányának növelésében és az uniós gazdaság fenntarthatóságának biztosításában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek