A vasút-villamosítás harminc éve Szegeden

iho/vasút   ·   2012.05.14. 07:30
00

Szegedre 1982. május 15-én gördült be először V43 1354 pályaszámú villamos mozdony, amelyet most a 30 éves ünnepségünkön is viszontláthatunk. Az akkori nagy ünnepélyen méltón tisztelegtek a MÁV, a város és a megye prominens vezetői is. A húsz éve működő Vasúttörténeti Alapítvány kezdeményezésére és a MÁV szakszolgálatainak segítségével a közelmúlt eme technikatörténeti emléke előtt most fejet hajtunk egy kis ünnepség keretében. Korhűek szeretnénk lenni, ezért az ünnepi alkalomra ugyanaz a mozdony fog megérkezni, mint akkor, és ugyanaz a két kolléga fog rajta tevékenykedni, egy kicsit visszatérve erre az alkalomra nyugdíjas idejükből.

Felsővezetékes járművek, pályaépítők Kecskeméten – huszonkilenc évvel a vezeték kihúzása után<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Az alapítvány szép üvegmatricákat készíttetett ezen alkalomból és valamennyi szegedi villamosmozdony oldalsó ablakaira kihelyezve tudatja az évfordulós eseményt – bármerre is járnak hazánk vasútvonalain. Ez a rendezvény igazi MÁV-os összefogás, hiszen szinte mindegyik társszolgálat valamilyen szinten részt vállalt a szervezésben. A Vasúti Erősáramú Alapítvány is derekasan segített a felmerülő költségek fedezésében. Végre az utascsarnokban lévő üres árusítópavilonok is funkciót kapnak – ha csak egy időre is –, a Resti Zrt. hozzájárulásával vasút-villamosítás témájú kiállítás nyílik.

Szegedre tartó intercity Kiskunfélegyházán

Az ünnepség helyszíne: Szeged, személypályaudvar 1. vágányánál a fedett peronrész vége, időpontja: 2012. május 15-én 16 órai kezdettel. Ünnepi beszédet mond: Szabó Gyula, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke és Drávucz Ervin alosztályvezető, MÁV Zrt.

Az ünnepi mozdony megkoszorúzása után az ideiglenes kiállítás megnyitása. A zárt üvegpavilonban berendezett tárlatot folyamatosan meg lehet tekinteni.  

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Vasúttörténeti Alapítvány Kuratóriuma

Kapcsolódó hírek