A ZSSK Kassán és Zsolnán is épít új karbantartóközpontot

Korcsmáros Gábor   ·   2024.08.08. 15:45
thu

Európai Uniós forrásokból és önerőből fedezik a költségeket. 

Még jobb műszaki karbantartói háttérrel fog rendelkezni a szlovák személyszállító vasúttársaság, a ZSSK a jövőben, hiszen Homonna (Humenné), Zólyom (Zvolen) és Érsekújvár (Nové Zámky) után hamarosan Kassán (Košice) és Zsolnán (Žilina) is építenek új műszaki-higiéniai karbantartóközpontot. Ezeknek köszönhetően még hatékonyabban tudják majd a vasúti járműveket tisztítani, illetve karbantartani. A jó karbantartás pedig a vasúti forgalomban használt járművek megbízhatóságának a záloga. A karbantartóközpontok építését a 2021–2027-es időszakra vonatkozó Európai Uniós támogatási forrásokból, és némi önerőből fogják fedezni.

A ZSSK-nak eddig három helyszínen (Érsekújvár, Homonna, Zólyom) van úgynevezett műszaki-higiéniai karbantartóközpontja, ahol már az újonnan beszerzett vasúti járműveket is könnyen karban tudják tartani. Kassán és Zsolnán eddig csak a régi, mára már elavult karbantartási helyek vannak, nem megfelelő alkatrészekkel, segédeszközökkel felszerelve. Egy új karbantartóközpont megépítése nagyjából két évig tart, az érsekújvári 46 millió, a zólyomi 37 millió, a homonnai pedig 33 millió euróba került. Itt is a költségek nagyobb részét uniós forrásokból fedezték.

Köszönhetően az új karbantartóközpontoknak, Kassa és Zsolna környékén is várhatóan javul a vasúti járművek állapota, nemcsak a kocsik és szerelvények külső és belső tisztaságát illetően, de a műszaki állapotát illetően is. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy maguk a dolgozók is tisztább és kényelmesebb munkakörülmények között tudják végezni feladataikat. Az új karbantartóközpontok szolgáltatásait nemcsak a ZSSK, hanem más, akár magán vasúttársaságok is igénybe vehetik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek