A ZSSK kétórás késés fölött visszafizeti a vonatjegy árát

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.01.09. 09:00
ZSSK_01

A szlovák személyszállító vasúttársaság (ZSSK) az új esztendőben egy új szolgáltatással állt elő utasainak. Harmincnégy távolsági járaton Pozsony és Zsolna, valamint Kassa között 120 perces késés fölött majdnem minden esetben visszatéríti a vonatjegy árát. Teljesen mindegy, mi okozta a késést. A ZSSK szupergarancia címszó alatt népszerűsíti a szolgáltatást. Az intézkedés viszont csak az északi vonalon Pozsony és Kassa között közlekedő egyes járatokat érinti. Egyetlen esetben van kivétel, ha a késést gázolás okozta, akkor nem jár a térítés, a helyszíni hatósági beavatkozás időtartama miatt.

(fotók: ZSSK)

A ZSSK azért döntött a teljes mértékű visszatérítés mellett, mert szeretnék valóban garantálni a megbízható időbeni eljutást a célállomásra. Amennyiben a vonat 61–120 percet késik, akkor a jegyárnak az ötven százalékát téríti meg a vasúttársaság, 120 perc fölött pedig a száz százalékát. Most pedig lássuk az apróbetűs részt: a visszatérítés, vagyis a szupergarancia csak akkor vehető igénybe, ha az utas interneten vásárolta a vonatjegyet, sőt, csak akkor, ha a vásárlónak ügyfélkontója is van a ZSSK e-shopján.

A visszatérítési garancia négy IC vonatpárra vonatkozik Pozsony és Kassa között (IC 44/45, IC 520/521, IC 522/523, IC 524/525), valamint huszonhat regionális gyorsvonatra vonatkozik Pozsony és Zsolna között (RR 700–719, RR 15715, RR 16702, RR 16706, RR 17715, RR 17716, RR 17718, RR 17720).

Arra a kérdésre, miért csak az északi vonalon, és leginkább Pozsony és Zsolna között vezetik be a visszafizetési garanciát, a ZSSK vezérigazgatója azt válaszolta, tekintettel a többi vasútvonal műszaki állapotára, nem lehet kiterjeszteni a szolgáltatást. A déli vonalon tehát megint csak hoppon maradnak az utasok, pedig ott sokkal gyakoribbak a késések, mint Zsolnán keresztül. És még valami: érdekes, hogy a visszatérítési garanciát épp most vezetik be, nem sokkal azután, hogy a Regiojet újra szolgáltat Pozsony és Zsolna között (igaz, csak egy vonatpárt).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek