A320: lehet még egy üléssorral több?

iho   ·   2014.04.23. 14:30
cim_belso

Az Airbus az európai hatósággal együttműködve indította be programját az A320-as légialkalmassági bizonyítványának megújítása érdekében – azért, hogy a gép maximálisan 186 utast szállíthasson.

A légitársaságok mind ez idáig maximum 180 utassal repülhetik a típust (például ilyen székezéssel üzemelteti 320-asait a Wizz Air), vagyis a plusz hat ülés gyakorlatilag egy pluszsort jelent. A gyártó szerint ez erősen javítja a gép gazdaságosságát (amit a cég eddig is rendszerint „verhetetlenként” minősít). Miközben az Airbus a lehetséges fejlesztési irányok egyikeként említette ezt a bővítést, addig az EASA további részletek megjelölése nélkül megerősítette, hogy a légialkalmassági megújításának munkája „eme jelentős módosítás dolgában már megkezdődött”.

A Vueling új 320-asai sem lennének hosszabbak...

Az Aviation Week összefoglalója szerint a módosítás története arra a fontos tavalyi üzletkötésre vezethető vissza, amelynek során az IAG-csoport egyik tagja, a Vueling flottabővítésére az Airbus nyert rendelést. Az üzletet harminc A320-asra és harminckét A320neo-változatra kötötték. A megállapodás ugyanakkor további ötvennyolc repülőgépre tartalmazott opciót, amely a Vueling gépparkját növelné, és lekötést még további száz A320neo repülőgépre, amelyek az IAG bármelyik tagvállalatánál kerülnének használatba, tehát a Vueling mellett ezeket a British Airways és az Ibéria flottájába sorolnák. A gépeket 2015 és 2020 között szállítja le az Airbus.

Iparági források szerint a hatalmas Vueling-rendelés megnyerésének az volt a feltétele, hogy az Airbus megígérte a 186 üléses kabint. Ehhez a gyártónak egyfelől át is kell terveznie a repülőgép belsejét, de ezenkívül más módosításokra is szükség van, állítja a lap. Az egyik fontos mozzanat a keskeny háttámlájú ülések beszerelése, amilyeneket már több légitársaság használ, és amelyek megengedik valamivel lerövidíteni az üléssorok közti távolságot, ezzel pedig lehetőség nyílik újabb sor vagy sorok beépítésére. Egy másik lehetőség az, hogy a hátsó toaletteket közvetlenül a hátsó nyomástartó falhoz szerelnék, ami egyben azt jelenti, hogy kisebb galley, konyhakiszolgáló kerülne a gép farokrészébe.

...viszont még egy sor ülés belefér a hosszú csőbe

A lap arra emlékeztet, hogy az A320-as eredetileg 150 személyre konfigurált típusként jelent meg, kétosztályos kivitelben ma is főképp így repülik, de a légitársaságok, elsősorban a diszkontok fokozatosan emelték igényüket a jelenlegi maximális 180 utasférőhelyig. Ehhez annyit lehet még hozzátenni, hogy természetesen a gépcsaládnak van egy a 320-asnál hosszabb törzsű tagja, a 321-es, amely (a diszkontoknál szokásos egyosztályos elrendezésben) 220 utas szállítására képes, ez azonban több társaság esetében túl nagy kapacitásugrás, viszont a tapasztalatok szerint a gép külső méreteinek változatlanul hagyásával egysornyi bővítés jót tenne az A320-asok kihasználásának és gazdaságos üzemeltetésének.

Az Aviation Week azt feltételezi, hogy az EASA nem fogja megkövetelni a plusz hat utassal a korábban már elvégzett kiürítési tesztek megismétlését, megelégszik annak számítógépes modellezésével, hogy a gép kijáratait és vészkijáratait használva a megadott idő alatt 186 utas is képes elhagyni a kabint.

A vékony támlájú ülésekből több fér, ráadásul könnyebbek is

Egyes hírek szerint az Airbus más változtatásokra is készül, például olyan mobilan beépíthető fej feletti tárolók bevetésére, amelyek megnövelnék a kézipoggyász-kapacitást. Ugyanakkor a kabinelrendezés módosításai elérhetők lennének a már most forgalomban lévő A320-as példányokon is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek