Ahol a gép hegynek ütközött: megemlékezés Hejcén

MTI   ·   2012.01.19. 16:30

Kegyeleti megemlékezést tartottak csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén; a település fölé magasodó Borsó-hegyen hat évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe, az azon utazó 43 szlovák katona közül csak egy élte túl a balesetet.

A megemlékezésen Robert Ondrejcsak, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára Iveta Radicová szlovák miniszterelnök szavait tolmácsolva úgy fogalmazott: a koszovói békefenntartó misszióból feladatuk teljesítését követően hazatérő katonákat 28 kilométer és néhány perc választotta el a kassai repülőtértől, ahol már hozzátartozóik, ismerőseik várták őket.

A békemisszióban a katonák bebizonyították, hogy Szlovákia teljes értékű fejlett, demokratikus állammá vált, amely felelősséget vállal a világban betöltött szerepéért - olvasta a miniszterelnök mondatait az államtitkár.
Elmondta azt is, hogy Iveta Radicová kormányfő egészségi okok miatt nem tudott jelen lenni Hejcén, hogy emlékezzen a hősökre, a szlovák fegyveres erők legnagyobb tragédiájára, ám mécses gyújt az áldozatok emlékére. A szlovák miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy mindenki a szívében őrzi a meghalt katonák emlékét.

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: a hejcei emlékmű minden évben összegyűjt magyart és szlovákot, katonákat és civileket, rokonokat, barátokat, ismerősöket. Akik egy értelmetlen katasztrófában életüket vesztették, azok szövetségeseink és bajtársaink voltak, közös küldetés kapcsolt össze bennünket - utalt ezzel arra, hogy szlovákok és magyarok együtt dolgoztak Koszovóban a béke ügyéért, a biztonságért.

A baleset 2006. január 19-én este a kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt, a magyarországi Hejcén. A szerencsétlenség helyszínén obeliszket és 42 kopjafát emeltek az áldozatok emlékére, Hejce központjában pedig emlékművet avattak, amelyet most is koszorúk és virágcsokrok sokasága borított be, miközben katonák, az áldozatok rokonai, civilek, hejceiek, a mentésben egykor részt vevők mécseseket gyújtottak.

Kapcsolódó hírek