Ahol hamarosan nem kell a teherautósofőr: önvezető teherautókkal hordják a kitermelt nyersanyagot

iho/közút   ·   2018.12.21. 19:20
scania_onvezeto_kamion0

Önvezető tehergépkocsit tesztel a Scania és a Rio Tinto egy nyugat-ausztráliai bányában. A próbaüzem első üteme augusztusában kezdődött: egy Scania XT 8×4 önvezető billenccsel. A kezdeti időszakban biztonsági okokból – a Google önvezető autóihoz hasonlóan – egy gépkocsivezető ül a járműben, hogy felügyelje a teherautó működését és szükség esetén beavatkozzon. Ez az első ütem ér lassan véget, a következő lépésben további önvezető Scania tehergépkocsikat állítanak majd üzembe, hogy fejlesszék a járművek közötti együttműködést és az intelligens flottafelügyelő rendszereket.

– A járműveiket kimagasló kihasználtsági aránnyal működtető bányák ideálisak az új önvezető technológia teszteléséhez. Az iparág learathatja majd az automatizálás biztonsági és termelékenységi előnyeinek gyümölcsét, az itt gyűjtött tapasztalat pedig jelentős szerepet játszik majd abban, hogy teljesen önvezető megoldásokat fejlesszünk ki más fuvarozási alkalmazásoknak – mondta Björn Winblad, a Scania bányaipari üzletágának vezetője.

A Rio Tinto úttörőnek számít az automatizálás bányaipari alkalmazásában, ugyanis a vezető nélküli tehergépkocsik legnagyobb flottájával rendelkezik, a világ első teljesen automatizált, nehézsúlyú, hosszú távú vasúthálózatát működteti és a kitermelésben teljesen önműködő fúróberendezéseket használ.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek