Ajándékok karácsonyra

iho/vasút   ·   2011.12.15. 08:00
cikk_webshop_kiskep

Dízelmozdonyok Magyarországról

A XVI Jv 170/240 típusú dízelmotor gumibetétes tengelykapcsolón keresztül hajtotta meg a vele egybeépített, EBSc 41/200 jelű egyenáramű főgenerátort. A dízelmotor tengelyének lengéscsillapító felőli végéről kardántengely hajtotta a segédüzemi gépek elosztó hajtóművét. Ez működtette a tetőbe épített hűtőventilátort, a segédgépkereten elhelyezett segédüzemi generátort, a főgenerátor gerjesztőgépét, a légsűrítőt és az első forgóváz vontatómotorjának szellőzőjét. A hátsó forgóvázba épített vontatómotorok hűtőlevegőjét a főgenerátor tengelyére szerelt szellőzőventilátor szolgáltatta.

Legújabb albumunk megrendelhető az interneten, vagy megvásárolható ajándékboltunkban

Vagy: „Időközben az Országos Tervhivatal a mozdony gyártását a győri Magyar Vagon- és Gépgyárba (MVG) profilírozta át, ahol azt M030 típusjelzéssel kezdték gyártani. Az első gép 1955. augusztus 18-án M275.4001 pályaszámmal, próbaüzem céljából vétetett a MÁV állagába. A típus sorozatjele 1956 augusztusától a vasúttársaságnál M28 lett.

Vagy: „A létrehozott típusok, illetve a mögöttük meghúzódó szellemi és kivitelezési tevékenységek a hazai műszaki kultúra emeléséhez hozzájárultak, beleértve a gyártástechnológia és az utóbbi időben a minőségbiztosítás fejlődését is. A hazai típusok általában követték a mindenkori vevő speciális igényeit. Az a tény, hogy a hazai gyártók megfeleltek a karakteres követelményeknek, előnyt jelentett a külföldi, nagyobb és tőkeerősebb gyártókkal szemben, hiszen egy nagyobb volumenű sorozatgyártás esetén utóbbiak nem voltak abban a helyzetben, hogy menet közben az alapkiviteltől lényegesen eltérő megoldásokat felvállaljanak.

Az M31 2022 várakozik indulásra Kisszénáson 1990. december 22-én

És ez csak néhány kiragadott szövegrész, mely igazolja azt az állítást, miszerint a könyv szerzőjénél, Süveges Lászlónál, aki a Ganz-MÁVAG és utódvállalatainak főmérnökeként szinte az összes hazai fejlesztésű és gyártású dízelgép születésénél jelen volt, keresve sem találnánk jobb és hitelesebb mesélőt. Ezen felül az album remekbeszabottságát mi sem jelzi jobban, hogy – mi tagadás – a vártnál nagyobb példányszámban fogy a könyv boltunkból. Tisztelt olvasó, kedves vasútbarát, ha az ön könyvespolcára még nem került fel kiadónk legújabb kötete, ne habozzon sokat, mert lehet, hogy késő lesz! Kattintson, és rendelje meg webáruházunkból minél előbb!

A könyvet december 17-én megvásárolhatják a budapesti vasútmodell börzén is, a LÁNG művelődési házban. Részletek a cikk végén olvashatóak.

A Púpos

A nagy népszerűségnek örvendő Szergej-film után az Indóház Kiadó és a CS Média gondozásában megjelent az M40-es sorozatot bemutató DVD, A Púpos. Tóth Gábor ismét nagyszerű felvételekből alkotta meg ezt a páratlan mozdonybemutatót, melyet archív felvételek is színesítenek.

A százötös púpos a barcsi tolatóssal robog Vízvár előtt

Nem rekviem, csupán összefoglaló portréfilm az igazi magyarról. A MÁV M40-es sorozatú dízel-villamosmozdonya csaknem fél évszázados életpályájának teljességre nem törekedő bemutatása, archív filmekkel és a napjainkban még elszórtan fellelhető példányok aktuális felvételeivel.

A DVD-t december 17-én megvásárolhatják a budapesti vasútmodellbörzén is, a Láng Művelődési Házban. Részletek a cikk végén olvashatóak.

Bögrék, ajándéktárgyak

Az album mellett sok egyéb új termékkel is készültünk az ünnepekre. Szublimációs eljárással készített, mosogatógép-álló porcelánbögréink összesen tizenháromféle fotóval kaphatóak. A vasútbarátok mellett gondoltunk a repülők és a buszok szerelmeseire is. Ezen felül több mint harmincféle új hűtőmágnes, rengeteg toll és kulcstartók bővítik a kínálatot.

Nincs olyan közlekedésbarát, akinek szíve ne dobbanna meg egy különleges fotóval díszített bögre láttán, vagy ne tudna örülni egy ajándékba kapott toll és kulcstartó párosnak. Csak arra kell vigyázni, hogy a megfelelő fotót válasszuk ki.

Bögréink között mindenki megtalálhatja a szívének kedveset

Új termékeink megvásárolhatóak ajándékboltunkban (1115 Budapest, Bartók Béla út 152/C, 4. emelet, nyitva hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között) vagy megrendelhetőek interneten keresztül webáruházunkból.

Legújabb termékeinket megtekinthetik, megvásárolhatják a budapesti vasútmodellbörzén 2011. december 17-én szombaton, 8 és 12 óra között a Láng Művelődési házban (1139 Budapest, Rozsnyai utca 3., a Forgách utcai metrómegállótól 200 méterre).

Kapcsolódó hírek