Algoritmus a vonatok alacsonyabb energiafogyasztásáért

iho/vasút   ·   2019.03.18. 16:15
400px_kinai_nagyseb_vonatok

A Hsziani Csiaotong-Liverpool Egyetem (XJTLU) szucsoui kampuszának kutatói kifejlesztettek egy olyan algoritmust, mely által optimalizálni lehet a fékezési energia tárolását és újra felhasználását – adja hírül a Railway Gazette.

Kína jelenleg körülbelül harmincezer kilométernyi nagysebességű vasúthálózatának nagy részén alkalmazzák az úgynevezett regeneratív fékezést, vagyis azt a műszaki megoldást, amikor a villamos szerelvény vontatómotorjai a fékezések során generátorként visszatáplálják a felsővezetékbe a fékezési energiát, amit aztán a közelben haladó más szerelvények újra magukhoz tudnak venni. Azonban ha nincs másik szerelvény a közelben, akkor ez az energia legtöbbnyire elvész.

A kutatók szerint a visszatápláló fékezés helyett fedélzeti energiatárolást kellene alkalmazni az energiacsökkentés érdekében (kép forrása: news.cn)

Az egyetem kutatói most arra a következtetésre jutottak, hogy ennél hatékonyabb lenne a fedélzeti energiatárolás. Ezzel a szerelvények nem a felsővezeték-rendszerbe küldenék vissza a fékezési energiát, hanem saját maguknak hasznosítanák és használnák fel újra. A megoldás akkor lenne a legjobban hasznosítható, amikor a vonat teljesítményét és energiafogyasztását optimalizálni lehet, de a kézi vezérlés megnehezíti, mivel a mozdonyvezető gyorsítással és fékezéssel kapcsolatos emberi reakciói elkerülhetetlenül felesleges energiafelhasználást eredményeznek.

Az egyetem által kidolgozott algoritmus két kulcsfontosságú tényezőt nevez meg. Először is pontosan meghatározza, hogy a szerelvényeknek mikor kell gyorsítani és lassítani a legoptimálisabb energiahasználathoz. Továbbá azt is előírja, hogy hogyan kell tölteni és lemeríteni a fedélzeti energiatároló egységeket a leghatékonyabb működés érdekében. Az egyetem kutatói szerint ezzel a technológiával a vonatok tíz százalékkal kevesebb energiát használhatnak fel a jelenleginél.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.