Alkatrészt követelnek a BKV-sok

iho/vasút   ·   2012.01.26. 14:30

Február 7-re tüntetést szerveznek a BKV szakszervezetei, mert szerintük a tulajdonos hibás döntései miatt lehetetlen szolgáltatni.

Az érdekképviseletek állásfoglalása szerint a BKV dolgozói azért nem tudnak megfelelő, biztonságos szolgáltatást nyújtani, mert a főváros évek óta nem fizeti ki azt a pénzt, amit „minden évben megszavaznak a cégnek”. Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök alelnöke szerint nem a munkavállalók tehetnek arról, hogy nem tudnak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Ezért az utasok szimpátiáját kérik követeléseik teljesítéséhez.

Az alelnök hozzátette: a finanszírozás elmaradása miatt a vállalat az elmúlt években folyamatosan hitelfelvételre kényszerült, ennek a rendszernek a többletkamata 2002 és 2010 között 41,4 milliárd forint volt. Ebből a pénzből pedig a buszok kétharmadát újra lehetett volna cserélni.

A szakszervezetek a finanszírozás elmaradása miatt két éve feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségnél. A 2010. július 20-án kelt feljelentést előbb áttették a Fővárosi Főügyészségre, majd elutasították. Az indoklás szerint azért, mert a főváros – tulajdonosként – nem követheti el a hivatali visszaélés bűncselekményét, tulajdonosként járnak el, hivatali visszaélést csak akkor követhetnének el, ha a tevékenységüket nem megrendelőként, hanem valamely közjogi jogviszonyban követnék el. Az ügyészség megvizsgálta, hogy a feljelentés alapján a hűtlen kezelés megállná-e a helyét, de ezt csak a más vagyonát kezelő személy követheti el, a tulajdonos nem.

Szakszervezeti vezetők a demonstráció bejelentésén<br />(fotó: Andrassew Dávid Igor)

A szakszervezetek olyan követéleseket fogalmaztak meg, amelyekben kérik a kollektív szerződésben megszerzett eddigi jogok érvényben maradását, a BKV munkavállalóinak jövedelemszintjének fenntartását, kiemelt figyelemmel az alacsony és az átlagos jövedelmű munkavállalók körében. Kérik továbbá a kollektív szerződés érvényességének meghosszabbítását július elsejéig, és a BKV  - általuk törvénytelennek nevezett - intézkedéseinek teljes körű visszavonását. További követelés az alkatrészbeszerzések újbóli engedélyezése.

A szakszervezetek kérik a BKV vezetését, hogy tegyenek azonnali intézkedéseket a tulajdonos (főváros) hátralékainak, adósságainak rendezésére, valamint azt, hogy a tulajdonos a Budapesti Közlekedési Központtal közösen hozza nyilvánosságra az új buszüzemeltetési modell gazdaságossági számításait a BKV költségeivel és teljesítményének bemutatásával összehasonlítva. A követelések között szerepel a közösségi közlekedés közép- és hosszú távú finanszírozási modelljének kidolgozása is.

A BKV-nak nyújtandó kilencmilliárdos kölcsönnel kapcsolatban a BKV szakszervezetei reménykeltőnek tartják, hogy a főváros igyekszik lépéseket tenni a finanszírozási gondok megoldása érdekében. Azt azonban nevetségesnek tartják, hogy az a főváros, aki az általa megrendelt szolgáltatást nem fizette ki, ezzel pedig hitelfelvételre kényszerítette a közlekedési céget, nem az adósságának kiegyenlítéséről döntött, hanem kamattal megterhelt kölcsönt ad, saját adósságának refinanszírozása érdekében. Mint mondják, ezzel a lépéssel tovább nőnek a cég terhei, miközben mindennapos problémát okoz az előírt szolgáltatás biztosítása.

A BKV vezetése megérti a munkavállalók elégedetlenségét és kétségbeesését, de azt várja, hogy a munkavállalók is értsék meg a cég helyzetét. A BKV szakszervezetei által február 7-ére bejelentett tüntetéssel nem oldódnak meg a problémák, pedig közös érdekünk, hogy erőinket most a szolgáltatás ellátására összpontosítsuk – reagált a közlekedési társaság a szakszervezetek bejelentésére.

A cégvezetés szerint a tulajdonos főváros által nyújtott tagi kölcsönnel, illetve támogatással májusig biztosított a BKV működése. Amíg nem ismert a BKV ennél távolabbi jövője, feleslegesnek, ezért átgondolatlan lépésnek tartják a szakszervezetek által február 7-ére bejelentett demonstrációt.

A BKV vezetése úgy látja: az, hogy a kollektív szerződésbe milyen juttatásokat foglalnak bele, csak másodrészben függ a munkaadó szándékától; jórészt azon múlik, mennyi pénzzel gazdálkodhat a vállalat ebben az évben. Átgondolatlannak tartják a takarékossági intézkedések számonkérését, amelyek valóban okoznak kényelmetlenségeket, de az a céljuk, hogy a BKV minél tovább fizetőképes legyen. Ez pedig a szakszervezetek és minden munkavállaló érdeke is.

A közlekedési társaság arra kéri a szakszervezeti vezetőket, hogy a február 7-ére bejelentett tüntetésüket fújják le. Kérik, hogy ne a BKV vezetése ellen hangolják a munkavállalókat, ehelyett közös erővel tegyenek meg mindent azért, hogy legyen értelme a „BKV távoli jövőjéről” beszélni. A menedzsment a jövő hét folyamán a munkavállalókat közvetlenül tájékoztatja.

Kapcsolódó hírek