Álom egyelőre a kerékpárút-hálózat Hevesben

iho   ·   2017.12.28. 16:20
eger_kislid1470128914_DSCF8826_large

Heves megyében több kerékpárút-fejlesztésről adtak hírt az elmúlt években, ám a tervek egy része terv mindmáig. Most itt a legújabb: 15 milliárd forintnyi támogatást nyert el Heves megye számos városa és községe a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) több különálló pályázatán. Az összesen 91 beruházás évtizedes hiányosságokat pótol majd a megyében – adta hírül a Magyar Építők. A fejlesztéssorozatban kerékpárutakat is építenek, folytatják az Egerszalókot Kerecsenddel, valamint Maklárt Andornaktályával összekötő szakaszok kialakítását.

A tavaly elnyert TOP-pályázatoknak is csak egy része valósult meg eddig. Az egyik legnagyobb összegű támogatást, 1 milliárd 120 millió forintot a Tarna folyó mentén található hét település, Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő és Verpelét nyerte el még tavaly. A Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumi együttműködésben 16,2 kilométer hosszú kerékpárút kiépítésére kapott megbízást, valamint egy jelzőlámpás csomópont kialakítására. A kerékpárút nyomvonala Kálon az M3 autópálya melletti kertészet főbejáratánál indul, és a már meglévő kerékpárúttól Verpelétig tart majd. Idén szeptember végén a tervek engedélyeztetési eljárása lezárult, jövő tavasszal várhatóan elkezdik a kivitelezést.

A Heves megyei falvak lakóinak nyolcvan százaléka jár munkába kerékpárral (fotó: eger.hu)

A Tarna menti településeket összekötő kerékpárút kialakítása régóta jogos igény az itt élők részéről, nyolcvan százalékuk ugyanis kerékpárral jár munkába. Jelenleg az érintett települések közül három ugyan csak részben, de már összeköttetésben áll egy kerékpárúttal. Verpelét felé az új nyomvonal nyújt majd lehetőséget a biztonságos kerékpározáshoz Kál, Kompolt, Kápolna lakosainak most – közölte a Heves megyei portál.

A megyében több terület vár fejlesztésre, s szinte mindenhol a munkába járás megkönnyítése a cél. Boldog önkormányzata 99 millió forintot nyert egy korábbi TOP-os pályázaton, a tervezett út közvetlen összeköttetést nyújthat a falu és a ­Zagyva mentén haladó jelenlegi kerékpáros útvonal között. Adács önkormányzata közel 84 millió forintból fejlesztheti a kerékpáros közlekedést, ami elsősorban az Adács és Gyöngyöshalász között épülő Apollo gumigyár foglalkoztatottjai számára lesz előnyös. Az út Adács település és a gumigyár között 2,5 méter szélességben épül meg.

Vannak megvalósult beruházások is. Egerben közel tíz kilométeres kerékpárutat adtak át két éve. A déli, egerszalóki elágazástól így könnyedén elkerékpározhatunk Egeren keresztül Felsőtárkányig, onnan pedig a bükki szakaszon át Lillafüredig, majd Miskolctapolcáig és Ómassáig. A távolabbi tervek között szerepel az Egert átszelő bicikliút összekötése az Egerszalók–Demjén kerékpárúttal.

A Tisza-tavat is várhatóan körbetekerhetjük hamarosan, a közbeszerzés a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megvalósítására folyamatban van. A 9 ezer 135 méteres szakasz kiépítésével teljessé válik a Tisza-tó körüli kerékpár­út, melynek hossza 65 kilométeres lesz, az új szakasszal pedig a forgalmas ­33-as utat cserélhetik majd le a bringások.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek