Alstom: 22 milliárd eurós megrendelés

iho/vasút   ·   2012.05.16. 08:00
agv

Megrendelések az elmúlt évben főként Kelet-Európából, Oroszországból és Lengyelországból érkeztek. Továbbá Nyugat-Európából is: vonatokra Franciaország, villamosokra az Egyesült Királyság, jelzőrendszerek telepítésére Dánia, regionális vonatokra Svédország, metrószerelvényekre pedig Szingapúr tartott igényt. A közlekedési üzletág pedig nemrég fejezte be új, nagysebességű vonatát, az AGV-t, melyet 2012. április végén helyeztek üzembe Olaszországban.

A tavalyi év áprilisától 2012. március 3-ig tartó időszak alatt az Alstom Csoport 21,7 milliárd euró értékű új megrendelést szerzett, ez 14 százalékos növekedést jelent az ezt megelőző évhez képest. A negyedik negyedévben szerzett új megrendelések egyébként 6,6 milliárd eurót tettek ki, ami kiugróan jó eredménynek számít. Az árbevétel is az év utolsó szakaszában mutatott erős fellendülést: ez 19,9 milliárd eurót tett ki a pénzügyi év során.

Alstom LINT – a francia gyártó mellékvonali specialistája az Arriva színeiben<br>(fotó: Hörcher Dániel)

Az üzemi eredmény 1406 millió euró volt, ami a várakozásokkal összhangban 7,1 százalékos működési eredményhányadot jelent. A mérleg szerinti eredmény 58 százalékkal, 732 millió euróra nőtt a 2011/2012-es pénzügyi évben az előző évi 462 millió euróról.

A prosperáló tendenciát az Alstom Csoportnál természetesen nemcsak a vasúti járművek gyártása, hanem az eerőmű és a megújuló energia üzletág is erősíti.

Az új olasz AGV szerelvény (fotó: railfanatic.com)

Patric Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Várakozásaink szerint az új megrendelések szintje stabil marad, ami a következő három évre több mint ötszázalékos éves árbevétel-növekedést prognosztizál, miközben a működési eredményhányad 2015 márciusára fokozatosan nyolc százalék fölé emelkedhet. Emellett továbbra is a készpénzállományunk megszilárdítására összpontosítunk, és pozitív szabad pénzeszközállományra számítunk a következő három év során. A jövőben a kutatási és fejlesztési kiadások magas szinten maradnak.”

Kapcsolódó hírek