Oda 20, vissza 21: élményvonat másképp Prágán belül

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.10.04. 13:14
kiskep

Október elejétől egy újabb vonallal bővült a Prágai Integrált Közlekedés (Pražská Integrovaná Doprava – PID). Prága központi pályaudvaráról (Masarykovo nádraží) az északkelet-prágai Čakovice városrészbe indít járatokat hétköznapokon reggel hat és este nyolc óra között a KŽC Doprava. A járatok egy-egy felújított 810-es sorozatú motorkocsiból állnak. Az első napok tapasztalatai egyelőre azt mutatják, elég is lesz ez a kapacitás.

Szépen megőrizték a retró hatást<br>(fotók: a szerző)

Az újabb PID vonal (S34) a cseh főváros központjában fekvő fejpályaudvarról indul, és Praha-Vysočany, Praha-Satalice, Praha-Kbely és Praha-Čakovice állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A ČD által közlekedtetett S3 vonalon (Praha-Vršovice–Praha hl.n.–Praha-Čakovice–Mladá Boleslav) így a főváros területén sűrűbben járnak a vonatok. Az új járatok pontos menetrendje itt található. A tizenkilenc kilométeres szakaszt a kis rötyögő cseh bézé húsz perc alatt teszi meg. Visszafelé egy perccel több a menetidő. A vonaton a jegyeket a mozdonyvezető ellenőrzi. Mivel a járatok beletartoznak a PID közlekedési rendszerébe, így a városi közlekedésben érvényes jegyeket és bérleteket is elfogadják. Čakovice, Kbely és Satalice városrészekből messze a legjobb menetidejű központba jutást biztosítja a járat összehasonlítva a többi tömegközlekedési lehetőséggel. Míg vonattal a Čakovice–Központi pályaudvar táv húsz perc, addig a busz-metró kombinációval ideális esetben harmincegy perc; Satalicéből a központba jutás pedig a tömegközlekedést igénybe véve két átszállással negyvenegy percig tart, vonattal ez csupán tizenöt perc.

A belső is maradt a régi, bár azért műbőr helyett kárpitos az ülés

Érdekesség, hogy a KŽC Doprava eddig csak élményvonatozásokat szervezett, most pedig a közszolgálatban tevékenykedik, még ha csak ezen a rövid távon is. Az sem elhanyagolható tény, hogy ez a magánvasút-társaság kap támogatást a prágai integrált közlekedést szervező cégtől, a ROPID-tól, míg a nemrég startoló Arrivának egy halért sem fizetnek.

Hurrá a múltba! Prága, 2013

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek