Amiben a Malév bátor volt és sikeres

Gonda Zsuzsa   ·   2013.12.18. 10:00
cim2

Egy rendkívül ritkán hallható, de fontos téma felbukkanásáról adott hírt az iho/repülés, egy rendezvényről, amely bemutatja azt a területet, amelyen a Malév valóban sikeres volt. 2013. december 13-án az Óbudai Egyetem Bécsi úti előadótermében beharangozónknak megfelelően lezajlott a Malév és a magyar repülési informatika történetét bemutató konferencia a Neumann János Számítás-tudományi Társaság és az egyetem szervezésében, a Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozat részeként. A szervezők átlagosan negyedévente mutatják be a magyar számítástechnika/informatika elmúlt évtizedeinek történetét vállalati vagy szakterületi bontásban.

Kivételes és méltó lehetőség volt ez a repülési informatika szakértőinek és vezetőinek, hiszen nemcsak a téma volt eddig agyonhallgatott, de a Malév 2012. évi megszűnése után akár el is veszhetnek az információk, az emlékek és nyomtalanul eltűnhet a dicsőséges magyar repülési informatika.

A szerzők először egy hatvanoldalas tanulmányt készítettek el, amely a Neumann János Számítás-tudományi Társaság honlapján is elérhető, beleértve az online csatolt ajánlott szakirodalmat és adattárat, mint háttérinformációt. A tanulmány egyetemi szakmai berkekben olyan átütő sikert aratott, hogy alkalmasnak minősítették egy konferencián való bemutatásra is.

A szerzők elsődleges célja az volt, hogy végre megismertessék a publikummal azt a bátor, néha vakmerő történetet, amelyet a Malév vállalt annak érdekében, hogy utasait és ügyfeleit már az 1970-es évektől kezdve a legjobb külföldi légitársaságok szintjén szolgálja ki a szükséges informatikai rendszerekkel.

De a Malév ezen is túlmenő vezető szerepet vállalt több globális szolgáltatás világelső bevezetésében, szakmai fejlesztésében, a felhasználói csoportokban, sőt ide jártak tanulni más légitársaságok is.

A tanulmány sorra veszi a Malév újjászervezésének megkezdését, a kereskedelmi célok támogatására beindított informatikai fejlesztéseket, mint az utas helyfoglalás, ülőhelykapacitás-gazdálkodás, majd a tarifálás és a jegykiadás automatizálása a teljes belföldi és külföldi hálózaton, valamint a globális szakmai és technikai integráció. Ugyancsak fontos része volt a fejlesztéseknek a Malév repülőtéri munkafolyamatainak automatizálása, az utasforgalom, földi kiszolgálás, járatinformációs szolgáltatás, légi áruszállítás, navigáció és műszaki feladatok informatikai fejlesztésének megkezdése és folyamatos bővítése.

A Malév helyesen választott, hogy elsősorban korszerű, perspektivikusan fejlődő, nagy nemzetközi tapasztalaton alapuló osztott applikációs rendszereket vezetett be, de volt példa saját fejlesztésre, külföldi partnerekkel való közös projektekre, sőt egy önálló magyar rendszerház- és termékportfolió kialakítására is. A tanulmány és a konferencia elsősorban a repülési főtevékenységhez kötődő rendszereket elemzi és a Maléven kívül van hivatkozás a repülőtéri szereplők eredményeire is.

December 13-án, pénteken délután a nem repülési szakmabeli közönség is megtudhatta, hogyan jött be Magyarországra korszerű informatikai technológia a korlátozások ellenére, miben különbözik a repülési informatika más iparágaktól, hogyan valósult meg az utaskiszolgálási folyamatok automatizálása, majd az árufuvarozásé és a publikumnak láthatatlan légitársasági háttérfolyamatok milyen számítógépes segédlettel működtek.

A lelkes szakmabeli, repülési háttérrel rendelkező hallgatóság pedig – hevesen bólogatva – ismerte fel magát a prezentációk fotóin és újra élhette saját szerepét az egyes rendszerek és szervezeti egységek történetének taglalásánál. Az előadások az informatikusok, projektvezetők, szakmai vezetők és felhasználók oldaláról egyaránt értékelték az informatikai eredmények számos aspektusát.

Emlékezzünk itt meg a tanulmány szerzőiről és a konferencia előadóiról, mind volt Malévesek:
Ballai János, Gonda Zsuzsanna, Esterházy Béláné, Berényi-Gábor Ágota, Horváth István, Csányi István, Körmöczy György.

A konferenciát az Amadeus Magyarország szponszorálta és a meghívó terjesztésében, az ügy propagálásában jelentős szerepet vállat a Hungarian Interline Club valamint a Volt Malév Külképviselők Köre.

Holnaptól az iho/repülés a felhasználó oldaláról mutatja be  a Malév egykori informatikai rendszerét: Veréczi Zsuzsa írja le emlékeit a „sárga barakkról” a Gabrielről, a SITA-ról és a load-sheetekről.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek