Animált februári járatvalóság

BKK/iho   ·   2024.09.10. 16:00
BKK, a 3-as villamost is animálták

Elkészült a budapesti közösségi közlekedés járatainak animációja egy átlagos hétköznapról. A BKK több mint tízmillió GPS-bejelentkezés adatai alapján állította össze a másfél perces videót. 

Az átlagos hétköznap február 15-e, csütörtök volt, és 24 órában lehet nyomon követni az aznapi járatokat, értsd: valamennyi metró, villamos, troli, a nappali (5–298 járatszámú) és éjszakai (901–999 járatszámú) buszok, továbbá a HÉV-ek megtett útját. Nulla órától a kora reggel induló csúcsig elsősorban a nagykörúti villamosok, valamint az éjszakai autóbuszokkal kiszolgált tengelyek hívják fel magukra a figyelmet, és jól kivehető a járművek összpontosulása, illetve a csatlakozások helye, például az Astorián, a Széll Kálmán téren, a csepeli Szent Imre téren, az Örs vezér terénél, a Határ útnál vagy Kelenföld vasútállomásnál.

A hálózaton 4:45 órától a nappali járatok szinte teljesen felváltják az éjszakai szolgáltatásokat. A reggeli és délutáni csúcsidőszakok jól elkülöníthetők, majd 23.30 órától ismét megjelennek a fekete pontokként ábrázolt, a nappali meneteket felváltó éjszakai járatok. Az animáció elkészítését az tette lehetővé, hogy Budapesten valamennyi villamos, trolibusz, kékbusz és HÉV GPS-jeladóval van felszerelve, amik folyamatosan közvetítik földrajzi helyzetüket a Futár-központ rendszerének. (Mivel a metrókon nincs helymeghatározó eszköz, az érvényes menetrend alapján szimulálták a szerelvények mozgásait.)

A megfelelő adatmanipulációt és -szűrést követően kellett besűríteni ezt a hatalmas adatállományt a rövid, nagyjából másfél perces, felgyorsított videóba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek