Áprilisban indul a Párizs–Barcelona TGV

iho   ·   2013.03.21. 20:30
400px_tgv

Franciaország nemzeti vasúttársasága, az SNCF jelenleg naponta kétszer közlekedtet TGV Dasye-szerelvényt Párizsból Figueresbe, ahol a spanyol fél, a Renfe csatlakozást biztosít Barcelona, valamint Madrid felé és felől, szintén napi két járattal. Áprilistól azonban már közvetlen TGV-járaton lehet utazni Barcelona és a francia főváros között, 6 óra 20 perces menetidővel.

A barcelonai TGV már az új, januárban átadott nagysebességű vonalat fogja használni a katalán központ és a francia határ között, a spanyol oldalon Gironában és Figueresben, Franciaországban pedig Perpignan, Narbonne, Montpellier, Nimes és Valence városaiban megállva. A vonal spanyol szakaszának további állomásain a Renfe Avant elnevezésű, az AVE-nál olcsóbb nagysebességű regionális szolgáltatását vehetik majd igénybe az utasok.

A TGV-k pár hét múlva már Barcelonáig is hasíthatnak<br>(forrás: railteam.co.uk)

Az SNCF és a Renfe szintén áprilisban indít el egy Barcelona és Toulouse között, ám a fő útvonaltól eltérő állomásokat érintő nagysebességű járatot, amire a Renfe legalább négy AVE 100-as szerelvényt ad ki. A Renfe már a franciaországi forgalomban is bevetheti az AVE 100-asokat, miután alkalmassá tették azokat a francia hálózaton történő közlekedésre, és a futópróbákat is sikerrel zárták.

A francia és a spanyol nemzeti vasúttársaság a következő hónapok során további új, Barcelona és Nyugat-Franciaország közötti TGV-viszonylatokat készül bejelenteni – számol be az International Railway Journal.

Kapcsolódó hírek