Áremeléssel indul a hajózási szezon a Balatonon

MTI/iho   ·   2017.04.06. 16:00
400px_balatonhajo

Az április 15-én kezdődő balatoni hajózási szezonban harminchárom hajózási útvonalon száz forinttal, tizenöt útvonalon kétszáz forinttal nőnek a jegyárak, a kompon a járművek tarifája nem változott, de az utasok átkeléséért száz forinttal többet kell fizetni, mint korábban. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az árakat "a szolgáltatások szükséges és elvárt fejlesztése" érdekében emelik. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Bahart csak a kompon évente száztízmillió forintnyi kedvezményt nyújt különböző formában (Bahart-kártya, ingyenes utazás kisgyermekeknek és nyugdíjasoknak, családi és csoportos kedvezmények). Megjegyezte, hogy két-három éve nem emeltek árat az önkormányzati tulajdonban lévő társaság hajóin és kompjáratán.

Száz vagy kétszáz forinttal többe kerül idén a hajózás a Balatonon

Tavaly intenzív fejlesztési stratégiába kezdett a cég a mintegy két évtizedes lemaradásainak behozására, versenyképességének megőrzésére. Jelentős fejlesztéseket hajtottak végre és terveznek az idén is, függetlenül a kormány Bahartot is érintő balatoni programjától. A cég beruházási kerete tavaly hétszázmillió forint volt, az idén nyolcszázmillió, duplája a korábbi években e célokra fordított összegeknek. A Bahart a hajózási szempontból kiugróan jónak számító 2016. évben 2,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett száznegyvenmillió forintos eredményt produkált. Az idei terv ennek a megismétlése, az áremelésből keletkező pluszbevételek nem az eredményt, vagy az osztalékot, hanem a fejlesztési forrásokat fogják növelni. A már végrehajtott fejlesztések közül kiemelte, hogy a cég "végletesen" elavult vízibuszaiból kettőt eladtak, két hajót százötven-, illetve kétszázmillió forintért teljesen felújítottak. Várhatóan az idei főszezonra elkészül a mintegy százötvenmillió forintos költségből megújuló Kossuth-komp is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek