Átalakul Rákosmente közösségi közlekedése – úgy, ahogy azt az ott élők szeretnék

iho/közút   ·   2024.02.04. 12:00
00_rakosmenti_fejlesztesek

A Budapesti Közlekedési Központ a társadalmi egyeztetésen beérkezett észrevételek alapján, a XVII. kerületi önkormányzattal is egyeztetve fejleszti a Rákosmentét érintő buszjáratokat. A társaság idén több kerületben is járatsűrítéseket és hálózati fejlesztéseket tervez.

Február 5-étől, hétfőtől bővül Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolata. A fejlesztésnek köszönhetően olyanok számára is elérhetővé válik a közösségi közlekedés, akik eddig csak gyalog, vagy autóval tudtak közlekedni saját lakókörnyezetükben. Iskolák, óvodák és – a vasútállomáson keresztül – a belváros megközelítése is könnyebbé válik a XVII. kerületben.

A fejlesztéssel kapcsolatos kérdőívet kitöltő ezerkétszáz lakos alapvetően támogatta a BKK térséget érintő elképzeléseit:

  • Az új 275-ös autóbuszjárat elindításával a kitöltők hetvennyolc százaléka egyetértett.
  • Ugyancsak hetvennyolc százalékuk támogatta a BKK azon javaslatával, hogy a Bártfai utca–Petri utca–Részes utca–Piski utca–Bártfai utca útvonalon biztosítva legyen az autóbuszos közlekedés.
  • A 298-as járat útvonalának BKK által javasolt módosítását a kitöltők nyolcvanhat százaléka alapvetően támogatta. Nyolcvanhárom százalék egyetértett azzal, hogy az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon legyen autóbuszos közlekedés.
  • A 98-as és a 176E járat útvonalának BKK által ajánlott módosítását összesen a kitöltők hetvennégy százaléka támogatta, közülük az első változat a kitöltők negyvennyolc százalékának volt szimpatikus.
  • A 908-as, a 980-as, a 998-as és a 998B busz útvonalának BKK által javasolt módosítását a kitöltők nyolcvanhét százaléka támogatta, közülük a második változat a kitöltők hetvenhat százalékának volt szimpatikus.

A lakosok többségében az alábbi észrevételeket tették:

  • támogatták, hogy a 998-998B autóbusz útvonala egyszerűbbé váljon,
  • a 98-as busz megtartását kérték a Bártfai utcában,
  • a 176E busz esetében az Örs vezér tere irányú útvonal megtartását támogatták.

(térkép: BKK)

Az észrevételeket a BKK figyelembe vette és beépítette az új közlekedési rendbe és ez alapján az alábbi közlekedési fejlesztéseket vezeti be. 2024. február 5-étől, hétfőtől:

  • Új autóbuszjárat indul Rákoscsaba-Újtelep térségében. A 80a vasútvonalat érintő 269-es, 297-es és 298-as járatok mellett az új 275-ös autóbuszjárat is megjelenik Rákoscsaba-Újtelep térségében. A járat a Bártfai utca térségének nyújt közvetlen vasúti kapcsolatot munkanapokon Telebuszként Rákoscsaba vasútállomás és a Piski utca között.
  • A beérkezett észrevételek alapján a 275-ös busz a meghirdetett javaslathoz képest hosszabb útvonalon, a Piski utcában egészen az Ároktő úton található óvodáig, míg a Szent Imre herceg úton egészen Rákoscsaba vasútállomásig közlekedik.
  • Az autóbusz a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban minden esetben, a csúcsidőszakon kívül csak bejelentett utazási igény esetén közlekedik. Az autóbuszok harminc perces követési idővel indulnak, a vonatokhoz igazított menetrend alapján. A reggeli időszakban a Keleti pályaudvar irányú, a délutáni időszakban a Gödöllő irányú vonatokhoz biztosítják az átszállást az autóbusz és a vonatok között.
  • Módosul a 176E autóbusz útvonala Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca irányában. Az autóbuszok a Bártfai utca helyett a Naplás úton keresztül közlekednek. Az útvonalmódosítás miatt a jövőben a Harsona utca, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és Tura utca megállóhelyek helyett a Rácsos utca mellett, az iskolánál létesülő új megállót és az Aranykút utca megállóhelyet érintik az autóbuszok a Tóalmás utca felé.
  • A 176E busz követési ideje és üzemideje nem módosul. A 98-as busz útvonala, követési ideje és üzemideje nem módosul.
  • A 298-as autóbusz útvonala módosul a Zimonyi utca irányában. Az autóbuszok az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon új területet kiszolgálva biztosítják a közvetlen kapcsolatot Rákoscsaba vasútállomással. Az autóbuszok követési ideje és üzemideje nem módosul.
  • A 908-as autóbuszok útvonalát részben Rákoskeresztúr, városközpontig, részben Rákoskeresztúr, városközpont érintésével egészen Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utcáig meghosszabbítják a Cinkotai út–Pesti útvonalon. A 908-as buszok jellemzően 60 percenként indulnak, és Rákoskeresztúr, városközponttól a 198-as busz útvonalán érik el a Tóalmás utcát. A Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedő járatok 908A jelzéssel közlekednek, ahogy azok az autóbuszok is, amelyek az éjszaka második felében változatlanul a Cinkotai autóbuszgarázsig közlekednek. A belváros felé minden autóbusz továbbra is 908-as jelzéssel közlekedik. Az autóbuszokról átszállási lehetőséget biztosítanak mindkét irányban a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszjáratokra.
  • A 998-as autóbusz egyszerűbb útvonalon, a Cinkotai autóbuszgarázs és Rákoskeresztúr, városközpont között közlekedik a Gyöngytyúk utcán, a Diadal utcán és az Ananász utcán keresztül mindkét irányban, egész éjszaka 60 percenként. Rákoskeresztúr, városközpontban biztosítják az átszállási kapcsolatot a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszokra. A Pesti út–Cinkotai út útvonalon a jövőben a 908-as és a 908A járatokkal lehet utazni.
  • A 998B járat nem közlekedik a továbbiakban. A 980-as autóbusz útvonala, követési ideje nem módosul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek