Átépített híd és rakpartavatás Győrben

iho/közút   ·   2012.01.26. 15:27

Ünnepélyesen is átadták Győrben az átépített Móricz Zsigmond rakpartot, a Kossuth híd konzolfelújítását és a kerékpárutat – olvasható a kisalföld.hu weboldalon.  A csaknem 25 éves elképzelésekre épülő győri közlekedési koncepció szerint a korabeli várfalon belüli területet szerette volna a város forgalomcsillapított övezetté alakítani, amely révén előtérbe kerülhet a gyalogosforgalom és közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki a Belváros és a Mosoni-Duna között. Ehhez kapcsolódóan a Belvároson áthaladó forgalmi tengelyt keleti irányba kellett áthelyezni.

Az elkészített közlekedési koncepciónak megfelelően elkészültek az alsó rakparton vezetett új út tervei. Az átalakítás során a Kossuth-hídról az új út a híd alá vezetve halad és az Újkapu utcai csomópontnál tér vissza a Móricz Zsigmond rakpart szintjére. Az új út és a forgalmi tengely áthelyezése számos forgalmi rend átalakítással járt: a Belvárosban megváltozott többek között az Újkapu utca, a Bástya utca, a Vörösmarty utca, majd a Liszt Ferenc utca forgalmi iránya.

A tervezés során elvárás volt, hogy teljes értékűen használható létesítmény épüljön, ezért a Kossuth-híd alatti terület mélyítésével biztosíthatóvá vált a szabályos, 4,5 méteres híd alatti szabad nyílás magassága.

A tervezés során a városban még nem telepített, új típusú lámpatestek lettek kiválasztva: a későbbi funkciónak is megfelelően a lámpafejek három irányba vetítik a fényt fémhalogén forrással – írja a kisalföld.hu.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.